Sfatul Specialistului

Temperatura bazala indicator al ovulatiei si sarcinii

Temperatura bazala si monitorizarea ei te pot ajuta sa ramai gravida!

Astazi discutam despre temperatura bazala si importanta monitorizarii ei.Motivul pentru care ai dori sa iti monitorizezi temperatura este sa determini momentul ovulatiei in orice ciclul dat.

Ce este temperatura bazala?

Temperatura bazala este temperatura corpului in repaus complet, masurata dimineata inainte de a te ridica din pat sau de a incepe activitatile zilnice. Este adesea utilizata in monitorizarea ciclului menstrual pentru a detecta ovulatia, deoarece temperatura bazala creste usor in momentul eliberarii ovulului din ovar. Aceasta masurare poate oferi indicii importante in stabilirea perioadei fertile a unei femei.

Cunoscand momentul ovulatiei poti programa actul sexual si sansele sa ramai insarcinata cresc foarte mult.

Temperatura bazala – masurare si monitorizare

Cum iti masori temperatura bazala?

 1. Iti iei zilnic temperatura la trezire inainte de orice activitate
 2. Iti iei temperatura la aproximativ aceeasi ora zilnic, plus/minus 1 ora
 3. Daca folosesti un termometru digital asteapta semnalul sonor, de regula cam dupa 1 minut
 4. Iti poti lua temperatura pe cale orala sau vaginala, dar trebuie sa fi consecventa

Cum iti monitorizezi temperatura bazala?

 1. Incearca sa iti notezi temperatura si sa realizezi un grafic (pe axa orizontala iti notezi zilele ciclului menstrual iar pe cea verticala temperaturile)
 2. Noteaza zilnic temperaturile si uneste punctele cu o linie
 3. Noteaza evenimentele neobisnuite precum stresul, boala, febra

Cum trasezi linia de demarcatie?

 1. Dupa terminarea menstruatiei, pe masura ce iti monitorizezi temperatura identifica cea mai mare valoare din ultimele 6 zile
 2. Identifica prima zi in care temperatura creste cu cel putin 0,2 (doua zecimi de grad) peste cea mai mare valoare a temperaturii inregistrate
 3. Evidentiaza ultimele 6 temperaturi inainte de crestere
 4. Traseaza o linie de demarcatie cu 0,1 (o zecime de grad) mai sus de cea mai ridicata temperatura din acel grup de valori

Important de retinut!

Dupa ovulatie temperaturile bazale cresc rapid peste sirul anterior de temperaturi scazute inregistrate. Aceasta schimbare a temperaturii este adesea atat de evidenta, incat o vei putea repera doar uitandu-te in tabelul in care ti-ai notat temperaturile masurate pe toata durata ciclului menstrual (chiar si la menstruatie).

Totusi, pentru o interpretare precisa a datelor stranse in tabel vei dori sa trasezi o linie de demarcatie care sa te ajute sa faci diferenta intre temperaturile joase (preovulatorii) si cele ridicate (postovulatorii).

Factorii de fertilitate care pot fi detectati cu ajutorul temperaturii la trezire

Lichidul cervical este un semn esential de fertilitate care trebuie monitorizat atunci cand incerci sa ramai insarcinata.

Dar si temperatura bazala poate fi la fel de buna, din cu totul alte motive. Una dintre cele mai obisnuite greseli pe care o poti face este ca nu incerci sa programezi actul sexual in functie de temperatura la trezire.

Temperatura este utila pentru a stabili daca ovulezi si pentru a  monitoriza cat de lunga este faza luteala. Faza luteala se defineste ca perioada de timp de la ovulatie, pana la urmatoarea menstruatie (prima zi de sangerare).

Temperatura la trezire iti poate arata daca:

 • nu ovulezi deloc
 • faza luteala este suficient de lunga pentru implantare, prevenind astfel necesitatea unor teste dureroase si inutile de diagnostic, precum biopsia endoemtriala
 • nivelul tau de progesteron este suficient de mare in faza luteala
 • esti inca fertila
 • ai ramas deja insarcinata (daca ai mai mult de 18 temperaturi ridicate de exemplu), chiar daca ai o sangerare asemanatoare menstruatiei la momentul aproximativ al acesteia
 • esti in pericol de a pierde sarcina, asa cum ar putea reiesi din scaderea brusca a temperaturilor
 • erai insarcinata inainte de a avea ceea ce parea a fi doar o “menstrautie intarziata”

Circumstante speciale in ceea ce priveste temperaturile

Trecerea la ora de iarna/vara

S-ar putea sa nu sesizezi vreun efect asupra temperaturii, indiferent daca te trezesti mai tarziu sau mai devreme cu 1 ora, si atunci nu este nevoie sa faci nimic. De asemenea, daca esti deja in faza luteala (postovulatorie), cand are loc schimbarea orara, nu trebuie sa faci nimic. Retine doar ca temperaturile s-ar putea sa fie mai ridicate sau mai scazute timp de cateva zile.

Totusi, daca organismul tau este sensibil la diferentele orare, si mai ales daca te apropii de ovulatie va trebui sa te trezesti mai devreme sau mai tarziu pentru cateva zile pentru a-ti lua temperatura.

Calatoriile in zone cu alt fus orar

Daca se intampla sa schimbi fusul orar in timpul calatoriei tale, este posibil ca in perioada respectiva pana organismul se adapteaza sa existe variatii fata de temperaturile masurate pana in acel moment.

Tura de noapte

Tura de noapte aduce de obicei multe neajunsuri, iar luarea tempertaurii bazale este unul important. Regula generala in situatii precum tura de noapte, este tot aceea de a-ti masura temperatura imediat dupa trezire, insa diferenta ar fi ca trebuie sa fie primul lucru pe care-l faci cand te-ai trezit dupa somnul cel mai lun, mai odihnitor, chiar daca asta inseamna pentru tine dupa-amiaza tarziu sau seara.

Monitorizarea temperaturii bazale poate indica fecundatia dar si momentul nasterii

Unul dintre cele mai practice beneficii ale monitorizarii temperaturii este de a stabili daca si cand ai ramas insarcinata.

Regula generala este ca 18 temperaturi ridicate inseamna sarcina. Cand temperaturile raman peste linia de demarcatie cel putin 18 zile si nu ai avut menstruatie, aproape sigur esti insarcinata. Exista o exceptie rara, in cazul chisturilor ovariene. Citeste aici despre chistul corpului galben persistent

Exista o formula matematica simpla prin care sa calculezi data aproximativa a nasterii: adaugi pur si simplu 9 luni la ziua in care a avut loc schimbarea de temperatura, apoi scazi 7 zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *