Te intrebi ce este Ovulatia? Ovulatia este un eveniment lunar pentru femeile aflate la varsta fertila. De obicei, are loc in jurul zilei 14 a unui ciclu menstrual de 28 de zile. In timpul acestui proces, un ovul este eliberat dintr-unul dintre ovare si calatoreste din tubul uterin in uter.
Ce se intampla in timpul ovulatiei?
Eliberarea unui ovul nu este un eveniment spontan. Mai degraba, diferiti factori influenteaza ovulatia si au loc inainte de acest moment. Foliculii dintr-unul dintre ovare incep sa se maturizeze intre zilele 6 si 14 ale ciclului menstrual.
In jurul zilelor 10 si 14, un ovul se dezvolta dintr-unul dintre acesti foliculi. Acest ovul este apoi eliberat din ovar in ziua 14.
Unele femei nu sunt interesate sa urmaresca ciclul menstrual sau ovulatia in ciuda faptului ca doresc sa ramana insarcinate. Dar ovulatia joaca un rol important in conceptie. Cunoasterea perioadei fertile si a zilei ovulatiei te ajuta sa comcepi mai repede.
Ce se intampla in timpul ovulatiei in fiecare luna?
In fiecare luna, in timpul ovulatiei, un ovul este de obicei eliberat. Dar unele femei pot elibera mai mult de un ovul in termen de 24 de ore unul de celalalt. Dupa ovulatie, ovulul matur este gata sa fie fertilizat de sperma, ceea ce duce la conceptie si la o sarcina.
Daca nu intelegi pe deplin ovulatia si rolul acesteia in a ramane insarcinata, s-ar putea sa crezi ca poti ramane insarcinata oricand in timpul lunii. Dar realitatea este ca esti fertil doar cateva zile din orice luna data, in preajma ovulatiei.
Cat dureaza ovulatia in fiecare luna?
Ovulatia dintr-un ciclu normal dureaza aproximativ 24 de ore in fiecare luna. Odata ce un ovul este eliberat dintr-un ovar, acesta va muri sau se va dizolva in 12 pana la 24 de ore daca nu este fertilizat. Daca fertilizarea nu are loc, ovul si mucoasa uterina se vor elimina la aproximativ doua saptamani mai tarziu la menstruatie.
Desi ovulatia este o intamplare de o zi in fiecare luna, sa nu crezi ca poti ramane insarcinata doar intr-o zi din luna. Conceptia poate aparea intr-o fereastra de sase zile: cele cinci zile premergatoare ovulatiei si ziua ovulatiei.
Acest lucru se datoreaza faptului ca sperma poate trai in corpul feminin timp de pana la cinci zile. Daca ai un contact sexual cu cateva zile inainte de ovulatie sau in timpul ovulatiei, poate exista sperma ramasa in corpul tau pentru a saluta un ovul care calatoreste spre trompa uterina.
Conceptia are loc in trompa uterina, nu in uter. Un ou nefertilizat se dizolva dupa o zi, dar un ovul fertilizat isi continua calatoria din trompa in uter. Un ovul fertilizat se implanteaza sau se ataseaza la uter la 6 pana la 10 zile dupa conceptie.
Semne la ovulatie
Unele femei ovuleaza fara a observa nicio modificare in corpul lor, dar altele pot recunoaste semnele ovulatiei. Este important sa planifici actul sexual in timpul zilelor fertile daca doresti sa ai un copil. Vestea buna este ca exista modalitati de a sti cand ovulezi.
- Cauta modificari ale lichidului cervical. Daca observati descarcarea cervicala sau lichidul, acesta este un semn ca ovulati sau ca ovulatia va avea loc in urmatoarele cateva zile. Lichidul cervical poate aparea clar, umed, cleios sau consistent. Este similar albusului de ou.
- Verifica daca exista o schimbare a temperaturii bazale a corpului. Aceasta se refera la temperatura ta in timp ce va afli in repaus. Temperatura corpului poate creste usor in timpul ovulatiei. Singura problema cu aceasta metoda este ca unele femei nu se confrunta cu o temperatura corporala mai mare decat la doua sau trei zile dupa perioada lor fertila. Deci, in momentul in care observati o crestere a temperaturii bazale a corpului, este posibil ca ovulatia sa fi avut deja loc.
Totusi, un termometru bazal este un instrument util pentru monitorizarea temperaturii corpului si identificarea ovulatiei. Puteti achizitiona un kit de predictor de ovulatie de la dintr-o farmacie.
Impreuna cu modificari ale lichidului cervical si o temperatura mai ridicata a corpului, alte semne de ovulatie pot include:
- Crampe
- Dureri de sani
- Balonare
- Apetit sexual crescut
Factori care previn ovulatia
Unele femei de varsta fertila nu ovuleaza. Diferiti factori va pot afecta capacitatea de a elibera un ovul. Un exemplu este o afectiune numita sindromul ovarelor polichistice. In cazul acestui sindrom, nivelurile de hormoni sexuali estrogen si progesteron pentru o femeie sunt dezechilibrate.
Acest lucru duce la cresterea chisturilor ovariene (mase benigne pe ovare). ACEST SINDROM poate provoca probleme cu ciclul menstrual al femeilor, influenteaza fertilitatea, functia cardiaca si aspectul fizic.
O tiroida hiperactiva sau subactiva poate, de asemenea, sa opreasca ovulatia, precum si sa provoace menopauza prematura. De asemenea, unele femei nu ovuleaza atunci cand sunt stresate. Daca ai dificultati cu conceptia, sau daca crezi ca nu ovulezi, consulta medicul pentruu teste si monitorizarea ecografica a ovulatiei.
Retine ca este posibil sa ai menstruatie in continuare in fiecare luna, chiar daca nu ovulezi. Acest lucru se datoreaza faptului ca mucoasa uterina se va ingrosa si se va pregati pentru posibila sosire a unui ovul, indiferent daca ovulatia are loc sau nu.
Chiar daca nu ovulezi, vei elimina in continuare mucoasa uterina si veti avea sangerari menstruale. Dar ciclul poate fi mai usor si mai scurt decat in mod normal. Un ciclu prea scurt sau prea lung poate fi un semn ca nu ovulezi. Pentru cele mai multe femei care au lungimi normale ale ciclului de 28 pana la 35 de zile exista si ovulatie.