Sfatul Specialistului

Ce este menstruatia? Care sunt fazele ciclului menstrual?

Care sunt fazele ciclului menstrual?

Ciclul menstrual este o parte normala a vietii femeilor. Acesta este un proces complex si delicat, controlat hormonal, care se intampla o data pe luna si are o durata medie de 28 de zile. In acest articol, vom discuta despre fazele ciclului menstrual, de la prima menstruatie pana la menopauza dar si despre simptomele comune care pot insoti menstruatia.

Prima menstruatie (menarha) apare de obicei intre 11 si 13 ani, dar poate aparea chiar mai devreme sau mai tarziu. In timpul acestui proces, organismul femeii se pregateste pentru sarcina. In cazul in care nu are loc o sarcina, mucoasa uterina se elimina odata cu sangele menstrual. Acest proces poate dura intre 3 si 7 zile, in functie de fiecare femeie.

Menstruatia poate fi insotita de dureri abdominale sau pelvine, dureri de spate (in partea inferioara), senzatie de sani umflati si tari, pofte alimentare, modificari ale starii de spirit si stari de irascibilitate, cefalee si stare generala de oboseala. Aceste simptome pot varia de la o femeie la alta si pot fi gestionate cu ajutorul medicamentelor sau a altor tratamente.

In medie, menopauza (stiai ca exista suplimente pentru menopauza?) apare in jurul varstei de 50 de ani si reprezinta sfarsitul perioadei reproductive a femeii. In timpul menopauzei, ovarele inceteaza sa mai produca ovule, ceea ce duce la incetarea ciclului menstrual. Acest proces poate fi insotit de simptome precum bufeuri, transpiratii nocturne, uscaciune vaginala si modificari ale starii de spirit.

In concluzie, ciclul menstrual este un proces normal si necesar pentru viata femeilor. Este important sa intelegem acest proces si sa ne consultam cu medicul in cazul in care experimentam simptome neobisnuite sau dureroase. Intelegerea ciclului menstrual si a ovulatiei este foarte importanta pentru obtinerea unei sarcini sau pentru a impiedica aparitia uneia, daca se doreste acest lucru.

Fazele ciclului menstrual

Care sunt fazele ciclului menstrual?

Ciclul menstrual constituie un proces fiziologic complex care se desfasoara in mod normal pe o durata medie de 28 de zile, dar care poate varia considerabil de la o femeie la alta (chiar intre 21-35 de zile), cat si la aceeasi femeie de la un ciclu la altul. Acesta poate fi divizat in trei faze distincte, si anume faza foliculara, faza ovulatorie si faza luteala. Fiecare dintre aceste faze poate prezenta o durata diferita in functie de particularitatile biologice si hormonale ale femeii in cauza.

Este important de mentionat ca durata ciclului menstrual poate varia semnificativ de la o persoana la alta, astfel incat durata normala a unui ciclu ovulator poate fi considerata a fi cuprinsa intre 21 si 35 de zile, cu o medie de 28 de zile. In acest sens, se poate sublinia faptul ca doar o proportie redusa de 10-15% din ciclurile menstruale au o durata exacta de 28 de zile.

De asemenea, este important de retinut ca prima zi a ciclului menstrual coincide cu prima zi de menstruatie sau sangerare menstruala. Prin urmare, in mod conventional, aceasta data este considerata punctul de plecare al ciclului menstrual si a fazei foliculare a ciclului ovarian corespunzatoare.

Faza foliculara (pre-ovulatorie)

Faza foliculara reprezinta prima faza a ciclului menstrual, care debuteaza in prima zi a sangerarii si se incheie in ziua anterioara varfului preovulator al hormonului luteinizant LH. Durata fazei foliculare poate prezenta o mare variabilitate de la o femeie la alta, insa are o medie de 10-14 zile. In aceasta faza, sub influenta hormonului de stimulare foliculara FSH, mai multi foliculi sunt recrutati si crescuti la nivelul unui ovar. Acesti foliculi contin ovule imature, insa doar unul dintre acestia va fi selectat pentru ovulatie.

Procesul de selectie a foliculilor este in prezent unul necunoscut. Foliculul selectat devine foliculul dominant, iar ovulul continut se transforma in ovul matur, in timp ce ceilalti foliculi recrutati isi inceteaza dezvoltarea si sufera atrezia. In timpul fazei foliculare, foliculul dominant secreta estrogeni care, la randul lor, determina o scadere a secretiei de FSH si o crestere a secretiei de LH.

Sub influenta estrogenilor, endometrul uterin incepe sa se ingroase, ceea ce poate fi observat prin ecografia transvaginala. De asemenea, colul uterin va produce un mucus cervical fertil, caracterizat prin vascozitate redusa, care permite o traversare rapida a spermatozoizilor din vagin in cavitatea uterina. Acest aspect poate fi util femeilor care isi doresc sa-si monitorizeze fertilitatea, in vederea unei posibile concepții.

Faza ovulatorie

Faza ovulatorie reprezinta cea de-a doua faza a ciclului menstrual, care debuteaza prin declansarea unei eliberari masive de hormon luteinizant LH sub influenta estrogenilor. Acest varf de secretie al LH este esential pentru ovulatie, deoarece declanseaza maturarea completa a foliculului. Astfel, la aproximativ 16-32 de ore de la debutul varfului de LH, ovulul este eliberat din foliculul matur si ajunge in trompa uterina.

In situatia in care ovulul nu este fecundat de catre un spermatozoid in termen de 24 de ore, acesta se va dezintegra la nivelul trompei uterine. In cazul in care ovulul este fecundat, procesul de dezvoltare sau embriogeneza va incepe imediat. Ovulul fecundat isi va continua calatoria catre uter timp de aproximativ 3-4 zile, iar in alte 3-4 zile se va implanta la nivelul endometrului, care reprezinta mucoasa ce captuseste cavitatea uterina.

Este important de mentionat faptul ca aceasta faza este strans legata de faza foliculara si ca durata acesteia poate varia considerabil de la o femeie la alta, in functie de particularitatile biologice si hormonale specifice.

Faza luteala (postovulatorie)

Faza luteala constituie cea de-a treia faza a ciclului menstrual si debuteaza dupa ovulatie. Aceasta faza se caracterizeaza prin durata cea mai constanta, avand o medie de 14 zile la femeile care nu sunt gravide. Faza luteala se incheie odata cu aparitia zilei 1 a urmatoarei menstruatii.

Dupa eliminarea ovulului, foliculul ramas se transforma in corpul galben, care secreta cantitati mari de progesteron, un hormon ce ajuta endometrul sa se pregateasca pentru implantarea embrionului. In cazul in care implantarea embrionului nu are loc, corpul galben se “dizolva”, nivelul de progesteron scade si apare menstruatia, iar ciclul menstrual se reia.

Este important de mentionat ca durata fazei luteale poate varia in functie de particularitatile biologice si hormonale ale femeii in cauza, fiind mai constanta decat durata fazei foliculare.

Ce inseamna ciclu menstrual normal?

Fluxul menstrual reprezinta cantitatea de sange eliminata din organism in timpul menstruatiei. Aceasta cantitate poate fi considerata normala, indiferent daca este slaba, moderata sau abundenta, fiind influentata de o serie de factori, cum ar fi nivelul de activitate fizica depus, administrarea de pilule anticonceptionale, stilul alimentar, etc.

Un flux menstrual normal se caracterizeaza prin urmatoarele aspecte:

  • Durata de 3-7 zile
  • Aparitia la fiecare 21-35 de zile (masurata din prima zi a unei menstruatii pana in prima zi a urmatoarei menstruatii)

In timpul menstruatiei, unele femei pot observa ca sanii lor devin mai sensibili in timp ce altele pot manifesta modificari de dispozitie sau balonare. Alte simptome normale ale menstruatiei includ acneea, crampe abdominale, dureri de spate si tulburari de somn.

Recomandam si:“Ce este menstruatia? Care sunt fazele ciclului menstrual?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *