Am sângerări la ovulație, ce trebuie să fac?

Ai experimentat vreodată sângerări în mijlocul ciclului menstrual? Dacă da, atunci este posibil să fi avut sângerări la ovulație!
Majoritatea femeilor știu când urmează să înceapă menstruația, însă s-ar putea să fie surprinse să observe că sângerează într-un alt moment al ciclului menstrual.
De ce am sângerări la ovulație?
- Sângerările la ovulație pot fi cauzate de modificările hormonale care au loc în jurul ovulației, când nivelul de estrogen scade în timp ce nivelul de progesteron crește.
- Sângerarea la ovulație este de obicei ușoară. Vei observa doar câteva picături sau o scurgere de culoare roz. De obicei durează doar una sau două zile.
Sângerări la ovulație- pot apărea complicații?
Poți avea sângerări la ovulație, dar nu ar trebui să te sperii de acest lucru! Adesea apar doar câteva picături de sânge pe care le poți observa pe lenjeria intimă sau când mergi la baie. Dacă se amestecă cu mucusul cervical, ar putea arăta, de asemenea, ca o scurgere roz sau maronie. Sângerarea la ovulație ar trebui să dureze doar o zi sau două.
Dacă nu monitorizezi ciclul menstrual sau dacă ai sângerări la ovulație pentru prima dată, poate fi o surpriză să observi că sângerezi la mijlocul ciclului. Sângerarea la ovulație este normală și nu este un motiv de îngrijorare, dar poate fi util să știi cum arată, astfel încât să o poți deosebi de alte tipuri de sângerări.
Sângerarea între menstruații este adesea menționată ca spotting (patare) și se poate întâmpla din mai multe motive – ovulația fiind unul dintre ele. Există, de asemenea, mai multe alte motive posibile pentru care femeile ar putea experimenta spotting în timpul ciclurilor menstruale:
- Sarcina: Este normal să apară sângerări ușoare la începutul sarcinii, iar acest lucru se poate întâmpla din mai multe motive, deși este întotdeauna mai bine să verifici împreună cu medicul tău.
- Contracepția hormonală: Este frecvent ca spotting-ul să apară atunci când alegi să utilizezi o metodă de control hormonal al nașterii sau când schimbi metodele, dar se poate întâmpla și în alte momente.
- Fibromul uterin sau polipii: Acestea sunt creșteri de țesut necanceroase în sau în jurul uterului care pot provoca sângerări.
- Chisturi ovariene: Chisturile ovariene apar ca niște saci umpluți cu lichid care se dezvoltă pe ovare. Sunt frecvente, în majoritatea cazurilor nu provoacă simptome și, de obicei, dispar de la sine. Cu toate acestea, ele pot provoca sângerări, dureri sau balonare și ar trebui să consulți un medic dacă prezinți simptome ale unui chist ovarian.
- Infecții: Unele infecții cu transmitere sexuală, cum ar fi chlamydia, pot provoca sângerări.
Simdromul ovarelor polichistice: Sângerarea neregulată ca urmare a dificultăților de ovulație este un semn comun pentru sindromul ovarelor polichistice.
Perimenopauza: Când organismul femeii începe tranziția spre menopauză, menstruațiile devin mai neregulate și pot să apară mici sângerări intermenstruale.
Cancerul ginecologic: Cancerul de col uterin, uterin, vaginal, vulvar și ovarian poate provoca sângerări intermenstruale în unele cazuri.
Dacă observi sângerări neașteptate în timpul ciclurilor și nu ești sigură despre cauza care le provoacă, este întotdeauna o idee bună să discuți cu medicul.
De ce apar sângerări la ovulație?
Pot apărea sângerări la ovulație care au ca bază schimbările hormonale în jurul ovulației. În faza foliculară (înainte de ovulație), nivelurile de estrogen sunt ridicate, deoarece organismul se pregătește să ovuleze.
După ovulație, în faza luteală, nivelul de estrogen scade, iar organismul începe să producă mai mult progesteron pentru a se pregăti pentru o potențială sarcină. Această scădere a estrogenului și creștere a progesteronului poate afecta mucoasa uterină, provocând o mică sângerare numită și sângerare la ovulație.
Sângerarea la ovulație nu se întâmplă de fiecare dată când o femeie ovulează. De fapt, un studiu privind modelele de sângerare ale femeilor cu cicluri regulate a constatat că doar aproximativ 5% dintre participante au prezentat spotting la mijlocul ciclului. De asemenea, nu s-a întâmplat în fiecare ciclu pentru cele care au experimentat acest tip de sângerare.
Cum afli când are loc ovulația?
Ciclul menstrual este format din două faze principale – faza foliculară și cea luteală – iar ovulația marchează trecerea dintre cele două. În timp ce momentul ovulației variază de la o persoană la alta (și de la un ciclu la altul), de obicei ovulăm cu aproximativ două săptămâni înainte de următoarea menstruație. Deci, cum puteți afla de fapt când are loc ovulația?
Măsurarea temperaturii bazale
Știai că temperatura corpului variază de-a lungul ciclului menstrual? O creștere mică, dar semnificativă a temperaturii bazale a corpului (cea mai scăzută temperatură de repaus a corpului) are loc după ovulație datorită creșterii nivelului hormonului progesteron. Urmărirea temperaturii bazale a corpului pe tot parcursul ciclului menstrual te poate ajuta să afli când ovulezi.
Modificările mucusului cervical
Mucusul cervical este un lichid de consistență apoasă sau similară cu a albușului de ou, care se formează în colul uterin și se elimină prin vagin. Mucusul cervical suferă modificări privind consistența de-a lungul ciclului menstrual, iar urmărirea acestuia te poate ajuta la identificarea momentului ovulației. De obicei, mucusul cervical are o consistență similară cu albușul de ou crud în jurul ovulației, iar acest lucru ajută spermatozoizii să ajungă la ovul.
Efectuarea testelor de ovulație
Testele de ovulație testează prezența hormonului luteinizant (LH) în urină și te pot ajuta să identifici ziua ovulației printre zilele fertile. Nivelurile de LH ating apogeul cu aproximativ 24-72 de ore înainte de ovulație, astfel încât un test LH pozitiv este un bun indiciu că ovulația urmează să aibă loc.