Afectiuni

Am sangerari la ovulatie, ce trebuie sa fac?

Daca am Sangerari la ovulatie pot aparea complicatii?

Ai experimentat vreodata sangerari in mijlocul ciclului menstrual? Daca da, atunci este posibil sa fi avut sangerari la ovulatie!

Majoritatea femeilor au idee despre momentul in care menstruatia este pe cale sa inceapa, asa ca ar putea fi o surpriza sa observe ca sangereaza intr-un alt moment al ciclului menstrual.

De retinut pentru sangerari la ovulatie

  1.  Sangerari la ovulatie poti fi cauzate de modificarile hormonale care au loc in jurul ovulatiei, cand nivelul de estrogen scade in timp ce nivelul de progesterone creste.
     
  2. Sangerarea la ovulatie este de obicei usoara. Vei observa doar cateva picaturi sau o scurgere de culoare roz. De obicei dureaza doar una sau doua zile.

Sangerari la ovulatie – pot aparea complicatii?

Poti avea sangerari la ovulatie dar nu ar trebui sa te sperie acest lucru! Adesea apar doar cateva picaturi de sange pe care le poti observa pe lenjeria intima sau cand mergi la baie. Daca se amesteca cu mucusul cervical, ar putea arata, de asemenea, ca o scurgere roz sau maronie. Sangerare la ovulatiei ar trebui sa dureze doar o zi sau doua.

Daca nu monitorizezi ciclul menstrual sau daca ai sangerari la ovulatie pentru prima data, poate fi o surpriza sa observi ca sangerezi la mijlocul ciclului. Sangerarea la ovulatie este normala si nu este un motiv de ingrijorare, dar poate fi util sa sti cum arata, astfel incat sa o poti deosebi de alte tipuri de sangerari.

Sangerarea intre menstruatii este adesea mentionata ca spotting (patare) si se poate intampla din mai multe motive – ovulatia fiind unul dintre ele. Exista, de asemenea, mai multe alte motive posibile pentru care femeile ar putea experimenta spotting in timpul ciclurilor menstruale:

  1. Sarcina: Este normal sa apara sanegrari usoare la inceputul sarcinii, iar acest lucru se poate intampla din mai multe motive, desi este intotdeauna mai bine sa verifici impreuna cu medicul tau.
  2. Contraceptia hormonala: Este frecvent ca spotting-ul sa apara atunci cand alegi sa utilizezi o metoda de control hormonal al nasterii sau cand schibi metodele, dar se poate intampla si in alte momente.
  3. Fibromul uterin  sau polipii: Acestea sunt cresteri de tesut necanceroas in sau in jurul uterului care pot provoca sangerari.
  4. Chisturi ovariene: Chisturile ovariene apar ca niste saci umpluti cu lichid care se dezvolta pe ovare. Sunt frecvente, in majoritatea cazurilor, nu provoaca simptome si, de obicei, dispar de la sine. Cu toate acestea, ele pot provoca sangerari, dureri sau balonare si ar trebui sa consulti un medic daca prezinti simptome ale unui chist ovarian.
  5. Infectii: Unele infectii cu transmitere sexuala cum ar fi chlamydia, pot provoca sangerari.

Simdromul ovarelor polichistice: Sangerarea neregulata ca urmare a dificultatilor de ovulatie este un semn comun pentru sindromul ovarelor polichistice.

Perimenopauza: Cand organismul femeii incepe tranzitia spre menopauza, menstruatiile devin mai neregulate si pot sa apar amici sangerari intermenstruale.

Cancerul ginecologic: Cancerul de col uterin, uterin, vaginal, vulvar si ovarian poate provoca sangerari intermenstruale in unele cazuri.  

Daca observi sangerari neasteptate in timpul ciclurilor si nu esti sigura despre cauza care le provoaca, este intotdeauna o idee buna sa discuti cu medicul.

De ce apar sangerari la ovulatie?

Pot aparea sangerari la ovulatie care au ca baza schimbarile hormonale in jurul ovulatiei. In faza foliculara (inainte de ovulatie), nivelurile de estrogen sunt ridicate, deoarece organismul se pregateste sa ovuleze.

Dupa ovulatie, in faza luteala, nivelul de estrogen scade, iar organismul incepe sa produca mai mult progesteron pentru a se pregati pentru o potentiala sarcina. Aceasta scadere a estrogenului si crestere a progesteronului poate afecta mucoasa uterina, provocand o mica sangerare numita si  sangerare la ovulatie. 

Sangerare la ovulatie nu se intampla de fiecare data cand o femeie ovuleaza. De fapt un studio privind modelele de sangerare ale femeilor cu cicluri regulate a constatat ca doar aproximativ 5% dintre participante au prezentat spotting la mijlocul ciclului. De asemenea, nu s-a intamplat in fiecare ciclu pentru cele care au experimentat acest tip de sangerare. 

Cum afli cand are loc ovulatia?

Ciclul menstrual este format din doua faze principale – faza foliculara si cea luteala – iar ovulatia marcheaza trecerea dintre cele doua. In timp ce momentul ovulatiei variaza de la o persoana la alta (si de la un ciclu la altul), de obicei ovulam cu aproximativ doua saptamani inainte de urmatoarea menstruatie. Deci, cum puteti afla de fapt cand are loc ovulatia?

Masurarea temperaturii bazale

Stiai ca temperatura corpului variaza de-a lungul ciclului menstrual? O crestere mica, dar semnificativa a temperaturii bazale a corpului (cea mai scazuta temperatura de repaus a corpului) are loc dupa ovulatie datorita cresterii nivelului hormonului progesteron. Urmarirea temperaturii bazale a corpului pe tot parcursul ciclului menstrual te poate ajuta sa afli cand ovulezi.

Modificarile mucusului cervical

Mucusul cervical este un lichid de consistenta apoasa sau similara cu a albusului de ou, care se formeaza in colul uterin si se elimina prin vagin. Mucusul cervical sufera modificari privind consistenta de-a lungul ciclului menstrual, iar urmarirea acestuia te poate ajuta la identificarea momentului ovulatiei. De obicei, mucusul cervical are o consistenta similara cu albusul de ou crud in jurul ovulatiei, iar acest lucru ajuta spermatozoizii sa ajunga la ovul.

Efectuarea testelor de ovulatie

Testele de ovulatie testeaza prezenta hormonului luteinizant (LH) in urina si te pot ajuta sa identifici ziua ovulatiei printre zilele fertile. Nivelurile de LH ating apogeul cu aproximativ 24-72 de ore inainte de ovulatie, astfel incat un test LH pozitiv este un bun indiciu ca ovulatia urmeaza sa aiba loc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *