Sfatul Specialistului

Vreau să rămân însărcinată urgent!

Vreau sa raman insarcinata urgent, cum sa procedez?

Vreau să rămân însărcinată urgent! Ce trebuie să fac, sau să nu fac?Știai că stresul și nerăbdarea scad șansele de a rămâne însărcinată?

Stresul emoțional trăit de cuplurile care încearcă fără succes să conceapă un copil a fost comparat cu stresul resimțit de persoanele diagnosticate cu tumori maligne.

Există femei care rămân însărcinate cu ușurință, chiar dacă fumează mult peste limita acceptabilă, consumă mult alcool și consideră că exercițiile fizice sunt o pierdere de timp. Apoi, sunt femeile care fac tot ce trebuie, dar trec luni și ani, iar testul de sarcină refuză să arate două liniuțe.
„Relaxează-te!” îți spun prietenii bine intenționați. „Liniștește-te!”, „Lasă lucrurile să vină de la sine!”.
„Sigur, asta fac, mulțumesc!” spui tu, scrâșnind din dinți.

Însă, oricât de nedorit poate fi sfatul, poate fi cel corect. Noi studii sugerează că stresul afectează în mod negativ fertilitatea. Explicația științifică este următoarea: prezența adrenalinei eliberată în perioadele de stres semnalează corpului nostru că nu sunt condiții ideale pentru concepție. Cu mai multe ore înainte de ovulație, hipofiza eliberează LH, care determină foliculul ovarian să elibereze un ovul. Stresul poate semnala hipofizei că sunteți în pericol și aceasta încetinește eliberarea de LH, ceea ce poate perturba ovulația.

Chiar dacă ovulația are loc, un deficit de LH ar putea determina un deficit de progesteron, care este necesar pentru a hrăni și susține un ovul fecundat. Adrenalina inhibă utilizarea progesteronului, esențial pentru fertilitate, și determină hipofiza să elibereze un nivel mai ridicat de prolactină, care scade și ea fertilitatea.

Studiu de caz: Povestea Gabrielei – Ambasador ProFecund

Gabriela este o mămică tânără, care și-a dorit foarte mult să rămână însărcinată cât mai repede. În urma analizelor efectuate, medicul i-a spus că nici ea, nici soțul ei, nu au probleme de fertilitate, însă nerăbdarea de a concepe un copil era foarte mare și s-a transformat într-un factor de stres.

„Eu îmi doream enorm de mult să fac un copil cât mai repede, speram să avem o fetiță și nu mai eram dispusă să aștept. Stresul, cauzat de faptul că nu se întâmplă chiar atunci, a pus stăpânire pe mine. Deși medicul ne-a spus că suntem sănătoși, eu începusem să cred că nu sunt fertilă. Asta a devenit cea mai mare frică a mea.”

👉 Află întreaga poveste și rolul ProFecund în împlinirea visului Gabrielei aici:

Inainte ca un cuplu sa traga concluzia ca este infertil, acesta ar trebui sa cunoasca mai intai definitia „fertilitatii normale”, adica abilitatea unui cuplu de a concepe in mod natural in doi ani de raporturi sexuale regulate. Din totalul cuplurilor care nu au conceput timp de un an, aproape jumatate vor concepe in mod natural in anul urmator. Daca partenerii sunt tineri, sansele cresc.

Daca si voi ati efectuat teste de fertilitate si ati constatat ca nu exista niciun motiv medical pentru infertilitatea voastra, este timpul pentru a va evalua viata si nivelul de stres cu care va confruntati.

ProFecund a ajutat-o pe Gabriela sa isi implineasca visul de a avea un copil inca din prima luna de tratament: „ProFecund m-a ajutat foarte mult, pentru ca eu aveam in cap ca nu sunt fertila, incepusem sa cred ca nu mai am nicio sansa sa raman insarcinata.

Insa de cand am inceput sa iau, exact atunci, in luna aceea, a venit si ovulatia perfect. ProFecund a fost impulsul de care aveam nevoie pentru ca minunea sa se intample.”

Vreau să rămân însărcinată urgent. Ce este de făcut?

Iată câteva moduri practice în care poți reduce stresul determinat de eșecurile repetate de a rămâne însărcinată:

Implică-ți partenerul.
Cercetările arată că femeile gestionează stresul legat de infertilitate diferit față de bărbați. De exemplu, femeile caută mai des sprijin social, iar bărbații se orientează mai curând spre rezolvarea problemelor.

Această deconectare poate încorda relația. O atenție constantă asupra concepției contribuie, de asemenea, la pierderea distracției și a bucuriei de a face sex.

Ideal ar fi să vă comportați ca și cum sunteți din nou la începutul relației. Rezervați timpul în cursul săptămânii pentru a merge la un film, mergeți la un curs de dans împreună și limitați-vă la un timp de 20 de minute pentru discuțiile despre sarcină. Discuțiile interminabile despre fertilitate pot agrava tensiunea din relație.

Regândește-ți atitudinea.
Gândul că „toată lumea rămâne însărcinată atât de ușor, numai eu nu” nu face decât să provoace suferință. Dacă conceperea unui copil ar fi atât de ușoară, nu ar exista clinici de fertilitate. Conștientizează gândirea pesimistă și schimb-o cu gânduri mai realiste.

Încearcă să ții un jurnal.
Punerea pe hârtie a modului în care te simți poate reduce o parte din presiune. Aceasta poate fi o modalitate de a te descărca de îngrijorările pe care nu te simți confortabil să le împărtășești cu alte persoane. Apoi poți rupe paginile sau să le arunci, o acțiune fizică ce contribuie și ea la efectul de descărcare.

Rămâi activă.
Continuarea activităților care îți fac plăcere este critică, altfel „proiectul bebe” devine unicul tău scop în viață. Fă poze, pictează, planifică mese speciale – indiferent ce pasiune ai, acționează! Atunci când faci ceva plăcut, se stimulează producția de serotonină, o substanță chimică ce îmbunătățește starea de spirit.

Relaxează-te.
Acordă-ți cinci minute pentru a închide ochii și mergi cu gândul într-o destinație îndepărtată, o mini-vacanță mentală. Permite-ți să experimentezi cu toate simțurile împrejurimile tale, iar corpul tău va răspunde ca și cum ai fi de fapt acolo. Beneficiile stării de relaxare profunde includ o frecvență cardiacă mai lentă și scăderea tensiunii arteriale. Meditația, yoga și relaxarea musculară progresivă sunt câteva tehnici prin care poți face asta.

Fă mișcare.
Mersul pe jos, înotul, yoga sau alte exerciții fizice moderate vă pot elibera de stres și prezintă avantaje suplimentare. Femeile supraponderale care reduc din kilograme prin activitate fizică beneficiază și mai mult de pe urma acestor activități, întrucât grăsimea suplimentară a corpului produce exces de estrogen, care interferează cu ovulația.

Antrenamentele cu energie mai mare, precum alergarea sau jogging-ul stimulează eliberarea de endorfine, care te fac să te simți bine. Totuși, un efort prea mare pentru femeile care sunt deja stresate poate înrăutăți situația, deoarece efortul declanșează eliberarea cortizolului

Apelează la consiliere individuală sau sprijin de grup. O femeie care se luptă să rămână însărcinată are nevoie de cineva cu care să empatizeze. Consilierea poate fi un punct de plecare pentru sentimentele de confuzie, tristețe și frustrare. Suportul unui grup este deosebit de util pentru femeile care se simt izolate ca urmare a infertilității.

„Cuplurilor care își doresc să conceapă un copil le-aș spune că nu trebuie să se descurajeze, să lase deoparte stresul și gândurile negative, să fie cât mai calmi. În același timp, le recomand din toată inima ProFecund. Datorită acestui produs, eu am cea mai frumoasă minune, pe care astăzi o țin în brațe și îmi spune . Este cel mai frumos sentiment din lume și sunt cea mai fericită!” Gabriela R.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *