Sfatul Specialistului

Probiotice și prebiotice: Ghid complet pentru sănătatea intestinală

Exista diferente intre probiotice si prebiotice?

Sănătatea intestinală este un subiect fierbinte în lumea sănătății în aceste zile, iar prebioticele și probioticele par să fie în centrul discuției. Dar chiar dacă probabil ați auzit acești termeni de un milion de ori, s-ar putea să nu știți ce rol joacă fiecare în menținerea unui intestin fericit. Așa că haideți să trecem la elementele de bază și să vorbim despre flora noastră intestinală.

O mulțime de probleme gastrointestinale pot proveni din lipsa unui nivel adecvat de bacterii bune în tractul digestiv.

Este adevărat – există bacterii bune și bacterii rele! Bacteriile bune din intestin ajută la o serie, multitudine de sarcini biologice, cum ar fi prevenirea inflamațiilor și protejarea de infecțiile dăunătoare.

Bacteriile bune formează ceea ce noi cunoaștem ca fiind „floră” sau „microbiotă” intestinală.

Ce sunt probioticele?

Probioticele sunt tulpini vii de bacterii care se adaugă la populația de bacterii bune din sistemul digestiv.

Profesorul Elie Mechnikoff (1845 – 1916) definește probioticele ca fiind “…microrganisme vii care, ingerate sau aplicate local într-un număr suficient, au unul sau mai multe efecte benefice funcțional demonstrate asupra sănătății pacientului.“ Astfel, putem afirma că probioticele sunt microorganisme vii, care conferă un beneficiu sănătăţii organismului gazdă, când sunt administrate în cantităţi adecvate

«Probiotic» = pentru viaţă

Tractul digestiv normal conține aproximativ 400 de tipuri de bacterii care impiedică dezvoltarea bacteriilor dăunatoare și contribuie la menținerea unui sistem digestiv sănătos.

Există multe tulpini de bacterii probiotice, dar principalele sunt din grupele Lactobacillus sau Bifidobacterium.

Cel mai abundent tip de bacterii benefice la nivel intestinal, îl reprezintă cel al bacteriilor secretoare de acid lactic, iar una dintre cele mai cunoscute tulpini este Lactobacillus acidophilus.  Pe lângă bacteriile menționate anterior,  o anumită tulpină de drojdie, Saccharomyces boulardii, are efecte probiotice, susținând echilibrul și sănătatea florei intestinale, în special in timpul episoadelor diareice.

Probioticele sunt utile atât pentru copii cât și pentru adulți. 

Ce sunt prebioticele?

Prebioticele sunt substanțe/alimente bogate în hidrați de carbon care nu se absorb, ci rămân la nivel intestinal ca hrană pentru microorganismele locale – menținând astfel echilibrul florei intestinale.

 «Prebiotic» = anterior apariției vieții

Prebioticele sunt un tip de fibre pe care organismul uman nu le poate digera, în timp ce probioticele sunt mici microorganisme vii, inclusiv bacterii și drojdii. Prebioticele servesc drept hrană pentru probiotice, acestea stimulează creșterea în rândul bacteriilor bune preexistente.

Beneficiile Combinației de Probiotice și Prebiotice

Prebioticele și probioticele sprijină organismul în construirea și menținerea unei colonii sănătoase de bacterii și alte microorganisme, care sprijină intestinul și ajută digestia.

Aceste componente alimentare ajută la promovarea bacteriilor benefice prin furnizarea de hrană și crearea unui mediu în care microorganismele pot înflori.

Prebioticele sunt prezente în alimentele bogate în fibre, cum ar fi fructele, legumele și cerealele integrale. Probioticele sunt prezente în multe alimente fermentate, inclusiv iaurt și varză murată.

Când probioticele și prebioticele sunt consumate împreună, ele formează o combinație sinergică denumită „simbiotice”, care optimizează sănătatea digestivă și întărește sistemul imunitar. Această colaborare între probiotice și prebiotice susține o varietate de funcții esențiale pentru organism: 

  • Pro și prebiotice pentru adulți: Pot reduce inflamațiile intestinale, pot îmbunătăți digestia și pot contribui la prevenirea anumitor afecțiuni precum sindromul metabolic sau obezitatea. 
  • Pro și prebiotice pentru copii: Sprijină dezvoltarea sănătoasă a florei intestinale, esențială pentru prevenirea alergiilor și a altor tulburări imunitare.

Beneficiile probioticelor

Cercetările privind efectele probioticelor nu sunt concludente, dar sugerează că acestea pot fi benefice în următoarele domenii:

Sănătatea digestivă

Numeroase studii au constatat că probioticele pot îmbunătăți sănătatea digestivă la unele persoane.

O revizuire din 2017 a constatat că administrarea de probiotice în timpul utilizării antibioticelor a redus riscul de diaree asociată administrării de antibiotice cu 60%.

O analiză din 2014 a 24 de studii a constatat că probioticele ar putea ajută la prevenirea enterocolitei necrotizante, boală care pune viața în pericol la copiii prematuri.

Anumite tulpini de probiotice au arătat rezultate pozitive în tratarea diareei și gastroenteritei – inflamația mucoasei intestinului, care poate provoca diaree.

O revizuire din 2011 a concluzionat că probioticele pot ajuta la combaterea diferitelor forme de diaree, inclusiv diareea infecțioasă sporadică, diareea apoasă acută și diareea cauzată de rotavirus.

Sănătatea mintală

Cercetătorii menționează legătura între microbiota intestinală și sistemul nervos central, inclusiv creierul. Această legătură este cunoscută sub numele de axa intestin-creier.

Unii oameni de știință cred că bacteriile din intestin ar putea afecta sistemul nervos și modul în care oamenii gândesc și simt.

O revizuire din 2017 a constatat că probioticele pot ameliora simptomele depresiei, dar autorii notează că sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma acest lucru.

Sănătatea gastrointestinală

Un studiu din 2019 susține că un produs probiotic care combină mai multe tulpini, ar putea contribui la ameliorarea simptomelor IBS (sindrom de colon iritabil).

Sănătatea generală

Autorii unei metaanalize din 2017 pe baza a 17 studii au constatat că probioticele pot reduce: perioada necesară administrării de antibiotice; diabetul gestațional; infecțiile vaginale, cum ar fi infectiile fungice, eczemele.

În 2013, cercetătorii au găsit dovezi că Bifidobacterium infantis 35624 ar putea aduce beneficii persoanelor cu afecțiuni precum psoriazisul și sindromul oboselii cronice.

Bifidobacterium infantis 35624 este adesea inclus în suplimente pentru a fortifica sistemul digestiv.

Beneficiile prebioticelor

Prebioticele sunt o componentă a unor alimente pe care organismul nu le poate digera. Prebioticele sunt ”hrană” pentru bacteriile și alte organisme benefice din intestin.

Beneficiile prebioticelor au legături cu beneficiile probioticelor. Prebioticele pot susține sănătatea intestinului, contrinuind la o digestie mai bună,  reducând necesitatea de consum de antibiotice, precum și alte beneficii.

Există mai puține cercetări privind prebioticele decât privind probioticele.

Anumite studii sugerează că prebioticele pot aduce beneficii organismului contribuind la: îmbunătățirea absorbției calciului; modificarea rapidității cu care organismul poate procesa carbohidrații; susținerea creșterii de bacterii benefice la nivel intestinal, ceea ce poate îmbunătăți digestia și metabolismul

Prebioticele sunt prezente în mod natural în multe alimente.

Surse naturale de Probiotice și Prebiotice

Persoanele care au o dietă echilibrată, variată și sănătoasă vor obține multe prebiotice și probiotice prin intermediul alimentelor lor. Unele alimente bogate în probiotice pot conține, de asemenea, prebiotice.

Alimente probiotice

Alimentele fermentate precum varza murată și kimchi sunt bogate în probiotice. De asemenea, regăsim un conținut crescut de probiotice în produse precum: iaurt, kefir, kombucha, lapte bătut fermentat tradițional, brânzeturi fermentate.

Alimente prebiotice

Prebioticele se găsesc în multe alimente bogate în fibre, inclusiv unele fructe, legume și cereale integrale.

Inulina (oligofructoza), prezentă în compoziția Refflor Combo este o poliglucidă omogenă de origine vegetală care încetinește rata digestivă și absorția intestinală și scade rata de utilizare a caloriilor din sursele de hrană.

Consumul de inulină contribuie la: îmbunătățirea digestiei, combaterea constipației, restabilirea florei intestinale, stimularea creșterii Bifidobacterium și reducerea bacteriilor dăunatoare mai ales la nivelul intestinului gros.

Bebelușii au acces la prebiotice prin intermediul zaharurilor din laptele matern, iar unele formule pentru sugari conțin, de asemenea, prebiotice.

Pentru menținerea stării de sănătate a tractului digestiv și a echilibrului general al organismului, este recomandat să avem o dietă variată și echilibrată, bogată în surse de probiotice și prebiotice.

Indiferent dacă obținem probiotice și prebiotice din alimente sau suplimente, beneficiile acestora sunt evidente atât pentru adulți, cât și pentru copii. Înainte de introducerea în dieta zilnică a unui supliment alimentar este indicată consultarea unui medic pentru a obține recomandări specifice pentru nevoile fiecăruia.

Nota! Refflor Choco 2+1 conține tulpină de bacterii benefice și vitamina D3, în ciocolată delicioasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *