Polimenoreea este un termen medical pentru ciclurile menstruale scurte, care sunt definite ca fiind cele care dureaza mai putin de 21 de zile. Ca atare, o femeie are menstruatii mai frecvente, adesea in jur de 20 pe an, spre deosebire de 9-12 in cazul ciclurilor sanatoase.
Un ciclu menstrual sanatos este definit ca unul care dureaza intre 21 si 35 de zile, menstruatia durand 3-7 zile.
In consecinta, menstruatia frecventa este in general clasificata ca ciclu menstrual neregulat sau sangerari uterine anormale. Este una dintre cele mai frecvente tulburari menstruale, necesitand o evaluare si un tratament adecvat.
Simptomele ciclului scurt
In afara faptului de a te confrunta cu menstruatie mai frecventa, nu exista si alte simptome asociate cu polimenoreea.
Cu toate acestea, este important sa reti ca ciclurile scurte sunt un simptom al unui dezechilibru care sta la baza corpului. Ca atare, acestea ar putea fi insotite de alte simptome caracteristice, inclusiv:
- Acnee
- Menoragie
- Oboseala
- Pierderea libidoului
- Crampe
- Bufeurile
- Anxietate
- Greutate
Polimenoree: cauzele unui ciclu menstrual scurt
Cele mai multe cazuri de menstruatie frecventa impartasesc aceeasi cauza de baza, dezechilibrul hormonal, care poate fi adus direct si indirect prin obiceiuri de stil de viata sau afectiuni medicale.
Cele mai frecvente cauze ale menstruatii frecvente includ, dar nu se limiteaza la, urmatoarele:
- Defect de faza luteala
- Stres prelungit
- Endometrioza
- Premenopauza
- Tulburari tiroidiene
- Exercitii fizice excesive
- Sindromul ovarului polichistic
- Boli cu transmitere sexuala
- Tulburari hipotalamo sau hipofizar
- Diabet
- Grasime corporala excesiva sau insuficienta
- Tulburari de alimentatie
- Fibrom uterin sau chisturi
- Anticonceptionale
Menstruatii frecvente – Riscuri & Efecte
Avand menstruatii mai frecvente decat ceea ce este considerat sanatos poate avea repercusiuni negative asupra sanatatii generale si reproductive a unei femei, inclusiv urmatoarele:
Anemie
Menstruatia frecventa poate duce de obicei la anemie din cauza pierderii crescute de sange in urma sangerarii. Cand sangele nu are suficiente celule rosii, transportul oxigenului este compromis, ceea ce duce la oboseala, energie scazuta si alte simptome neplacute.
Infertilitate
Femeile cu cicluri menstruale scurte ar putea avea dificultati in a-si determina fereastra fertila, deoarece poate coincide cu zilele lor de sangerare. Altele s-ar putea lupta cu probleme de ovulatie, inclusiv absenta ovulatiei, ceea ce duce la infertilitate.
Avort spontan
De asemenea, este posibil ca o femeie cu polimenoree sa aiba o faza luteala scurta – a doua parte a ciclului menstrual dupa ovulatie – care ar putea sa nu permita suficient timp pentru ca implantarea sa aiba loc, ducand astfel la un avort spontan.
Tratamentul pentru un ciclu menstrual scurt
Este important de mentionat ca, uneori, cicluri menstruale scurte sunt normale pentru unele femei femei si nu necesita tratament, atata timp cat cauzele potentiale care stau la baza existentei lor au fost excluse.
Pentru acelela pentru care ciclurile scurte sunt intr-adevar rezultatul unor practici de stil de viata nesanatoase sau conditii medicale nerezolvate, tratamentul vizeaza controlul acestei cauze care sta la baza dezechilibrului hormonal si echilibrarea balantei hormonale. Acesta poate include urmatoarele:
Ajustari stil de viata
- O dieta echilibrata, bogata in alimente care contin fitoestrogeni si fier, cum ar fi inul, spanacul, nucile si lintea
- Exercitii fizice regulate care constau in antrenamente de intensitate moderata timp de 150 de minute pe saptamana
- Tehnici de detensionare care includ exercitii de respiratie profunda, meditatie sau yoga
Medicina alternativa
- Suplimente nutritive, cum ar fi fierul, pentru a rezolva deficientele care ar putea fi in spatele menstruatiei frecvente Afla mai multe despre Bonifer, un supliment alimenttar cu fier lipozomal si vitamine.
- Suplimente fitoestrogenice, pentru a promova echilibrul hormonal prin furnizarea de estrogen pe baza de plante
- Suplimente de reglare a hormonilor, cum ar fi NorMens, care actioneaza asupra axei axa hipotalamo-hipofizo-ovariana pentru echilibrarea balantei hormonale, reduce fluxul menstrual si prelungeste ciclul
Medicina conventionala
- Psihoterapia este recomandata celor cu tulburari de alimentatie sau anxietate care ar putea provoca probleme de perioada
Informatii importante despre Polimenoree!
Fara indoiala, polimenoreea poate avea un impact asupra calitatii vietii femeilor. Ciclul menstrual este mai scurt de 21 de zile, ceea ce se inseamna menstruatie mai frecventa pe tot parcursul anului. In timp ce ciclurile menstruale scurte nu sunt, in general, insotite de alte simptome, acestea ar putea fi prezente alaturi de alte afectiuni care determina aparitia altor neplaceri, cum ar fi crampele, bufeurile sau oboseala.
Cauzele frecvente care duc la cicluri menstruale scurte sunt stilul de viata, dereglarile hormonale si problemele de natura medicala.
Din cauza riscurilor crescute de anemie, infertilitate, si avort spontan asociate cu ciclurile menstruale scurte, acestea ar trebui sa fie evaluate prompt si tratate cu o combinatie de practici sanatoase ale stilului de viata si suplimente pe baza de plante.
Cu putina initiativa, echilibrul menstrual de lunga durata este la indemana! Alege produsele cu ingredientele naturale din gama NorMens.