Sfatul Specialistului

Ce este o sarcina criptica?

Ce este o sarcina criptica?

O sarcina criptica sau o sarcina ascunsa este atunci cand o femeie nu isi da seama ca este insarcinata decat tarziu in sarcina – uneori chiar inainte sa intre in travaliu. Desi acest lucru pare putin probabil, nu este rar. O femeie care are menstruatii neregulate ar putea sa nu-si dea seama ca menstruatiile pierdute semnaleaza o sarcina. O femeie ar putea crede ca nu poate ramane insarcinata – din cauza infertilitatii sau alaptarii – pentru ca nu are simptome de sarcina. Sarcina criptica poate fi periculoasa, deoarece inseamna adesea o lipsa de ingrijire prenatala si poate duce la o nastere nesupravegheata.

Ce este o sarcina criptica?

O sarcina criptica inseamna ca o mama nu stie ca este insarcinata decat pana tarziu in sarcina sau chiar pana cand incepe travaliul.

Sarcinile criptice nu sunt rare. Aproximativ 1 din fiecare 475 de sarcini este nedescoperita pana in a 20-a saptamana de sarcina si aproximativ 1 din 2.500 nu este descoperita pana cand mama nu intra in travaliu.

Ce cauzeaza o sarcina criptica?

Sarcinile criptice sunt mai frecvente la femeile care:

 1. Au afectiuni care cauzeaza menstruatii neregulate sau lipsa menstruatiiloe, cum ar fi sindromul ovarelor polichistice (PCOS) sau perimenopauza. Aceste femei nu presupun ca menstruatia intarziata inseamna sarcina.
 2. Sunt obeze si cresterea abdominala a sarcinii ar putea sa nu fie observata.
 3. Sunt foarte atletice, cu grasime corporala scazuta. Multe dintre aceste femei nu au menstruatii regulate si pot avea niveluri mai scazute ale unor hormoni care cauzeaza simptomele specifice unei sarcini.
 4. Raman gravide la scurt timp dupa nastere. Este posibil ca aceste femei sa nu se astepte sa apara menstruatia atat de repede si sa atribuie orice crestere in greutate sarcinii anterioare.

Unele femei au sarcini criptice din cauza unor probleme grave de sanatate mintala, cum ar fi tulburarea bipolara sau schizofrenia. Daca au simptome de sarcina, le pot atribui bolii lor mintale, mai degraba decat unei sarcini.

Femeile fara probleme grave de sanatate mintala pot experimenta suficient stres si conflict in jurul ideii de a fi insarcinata incat sa nege sarcina.

Majoritatea femeilor cu sarcini criptice, insa nu au probleme de sanatate mintala.

Simptomele unei sarcini criptice

Simptomele unei sarcini criptice pot fi similare cu simptomele unei sarcini normale (greata si oboseala, de exemplu). Dar unele femei nu au simptome de sarcina sau au simptome foarte usoare. Pentru unele femei, durerile travaliului sunt primul simptom al sarcinii.

Cum ar putea o femeie sa nu stie ca este insarcinata?

O femeie ar putea sa nu stie ca este insarcinata din mai multe motive. De exemplu, ea ar putea:

 1. Sa nu aiba simptome tipice unei sarcini sau sa se confrunte cu simptome usoare din cauza nivelurilor scazute de hormoni de sarcina
 2. Sa atribuie simptomele sarcinii unei alte probleme de sanatate (greturile de dimineata sa le confunde cu probleme legate de stomac sau indigestie iar oboseala sa o atribuie lipsei de somn)
 3. Sa fi avut un test de sarcina negativ
 4. Sa se confrunte in mod frecvent cu menstruatii neregulate
 5. Sa apeleze la metode de contraceptive si sa creada ca este imposibil sa ramana insarcinata
 6. Sa se gandeasca ca este infertila
 7. Sa alapteze si sa creada ca ar fi imposibil sa ramana insarcinata

Nu ai simtit miscarile bebelusului?

O viitoare mama ar putea crede ca miscarile timpurii ale bebelusului sunt probleme cu burta, cum ar fi gaze generate de un stomac deranjat sau indigestie. Mai tarziu in timpul sarcinii, cand miscarile sunt mai dramatice si mai vizibile, negarea este adesea un factor.

Poti fi insarcinata si sa obtii un test de sarcina negativ?

Da, poti fi insarcinata si poti obtine un test negativ, dar numai daca:

 1. Faci testul prea devreme. Cel mai bun moment pentru a face un test de sarcina la domiciliu este la cateva zile dupa ce menstruatia intarzie sa apara. Daca il faci prea devreme, testul nu va putea detecta cresterea hormonului hCG (gonadotropina corionica umana) in corpul tau. Daca obti un rezultat negativ si menstruatia continua sa intarzie, cel mai bine este sa repeti testul o saptamana mai tarziu.
 2. Nu urmezi instructiunile cu atentie. Verificarea rezultatelor testului prea devreme poate genera un rezultat fals pozitiv. Urmeaza intocmai instructiunile de folosire. De asemenea, verifica data de pe ambalaj pentru a te asigura ca testul de sarcina nu a expirat.
 3. Urina ta este foarte diluata. Daca crezi ca esti insarcinata si urina este foarte diluata (pare limpede ca apa), ia in considerare repetarea testului din nou primul lucru dimineata, cand urina este mai concentrata.

Daca ai simptome de sarcina dupa un test de sarcina negativ la domiciliu, si menstruatia nu apare, consulta medicul.

Este sarcina criptica periculoasa?

Da, o sarcina criptica poate fi periculoasa. Iata cateva dintre riscurile asociate cu o sarcina ascunsa:

 1. Nu primesti o buna ingrijire prenatala. Controalele regulate sunt importante pentru o sarcina sanatoasa. De exemplu, preeclampsia poate fi  foarte periculoasa si adesea nu are simptome de avertizare, dar poate fi detectata in timpul vizitelor prenatale la medic la o simpla verificare a tensiunii arteriale.
 2. Fara sa-si dea seama ca este insarcinata, o viitoare mama nu va lua vitamine prenatale, sau acid folic si este posibil ca dieta e isa nu sustina necesarul de nutrienti ai corpului in aceasta perioada. De asemenea consumul de alcool si fumatul sunt extrem de nocive pentru sanatatea viitorului bebelus.
 3. O femeie cu o sarcina criptica ar putea fi nepregatita pentru travaliu si nastere, iar nasterea ar putea fi nesupravegheata.
 4. Copilul se poate naste prematur si / sau greutate mica la nastere. Fara ingrijire prenatala, bebelusii au mai multe sanse sa se nasca prematur si sa fie subponderali la nastere.
 5. In lipsa unei varste gestationale, poate fi greu de spus daca bebelusul creste conform graficului.

Pentru femeile care experimenteaza o sarcina criptica, poate fi foarte socant sa descopere ca sunt in mai multe luni de sarcina – sau chiar in travaliu. O sarcina criptica poate afecta experienta sarcinii, travaliului si nasterea, precum si relatia cu copilul. Mama va trebui sa apeleze in astfel de cazuri la profesionisti in doemniul sanatatii mintale pentru a putea trece mai usor peste socul descoperiri unei sarcini criptice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *