Studiu EstroPlus 1
Picture 4 1 1
Studii Medicale

Studiu Estroplus

Aspecte privind valoarea tratamentului cu fitoestrogeni în menopauza indusă chirurgical

Este un studiu postmarketing observational ce a avut o durată de monitorizare de 6 luni a celor 60 de paciente, pe parcursul anului 2011 și a implicat 4 medici investigatori din Clinica Universitară de ObstetricăGinecologie ”Bega” Timișoara, sub coordonarea Prof. univ. dr. Doru Anastasiu Autorii acestui studiu au fost reprezentați de medicii: Doru Anastasiu, Adrian Gluhovschi, Olivera Iordache, Ramona, Anderca, Virgil Popescu și Brînduşa Pană.

Valoarea tratamentului cu fitoestrogeni

Studiul Estroplus – Aspecte privind valoarea tratamentului cu fitoestrogeni în menopauza indusă chirurgical, este un studiu postmarketing observational ce a avut o durată de monitorizare de 6 luni a celor 60 de paciente, pe parcursul anului 2011 și a implicat 4 medici investigatori din Clinica Universitară de Obstetrică-Ginecologie ”Bega” Timișoara, sub coordonarea Prof. univ. dr. Anastasiu D.

La studiu au participat un număr de 60 de femei, împărțite în 2 loturi: primul lot (I) a fost format din 40 de femei la care s-a practicat histerectomie totală cu anexectomie bilaterală pentru diferite afecțiuni și la care postoperator a început menopauza chirurgicală și al doilea lot (II) a fost format din femei cu vârsta cuprinsă între 41-55 ani cu fenomene naturale de premenopauză.

O alternativă la terapia de substituție hormonală

Studiul și-a propus să identifice o alternativă la terapia de substituție hormonală din menopauză, cu eficiență în reducerea simptomatologiei menopauzale, atât pentru femeile ajunse la menopauză în mod natural, dar și pentru femeile ajunse la menopauză în mod chirurgical (prin procedura de histerectomie cu anexectomie bilaterală).

In toate loturile de paciente s-a început un tratament al menopauzei cu fitoestrogeni (Estroplus). În cazurile operate, tratamentul cu fitoestrogeni s-a început la 10 zile postoperator. S-a administrat câte o tabletă pe zi timp de 6 luni. Fiecare pacientă a completat o fișă de concepție proprie care cuprinde întrebări privind simptomatologia perimenopauzei și menopauzei și un formular privind comportamentul sexual cu date despre disfuncția sexuală feminină, formular validat de FSFI (Female Sexual Functioning Index).

Studiul a fost efectuat cu respectarea normelor de etică medicală, pacientii exprimându-şi consimţământul informat în ceea ce priveşte utilizarea datelor lor din fișele de urmărire, folosirea rezultatelor investigaţiilor clinice şi de laborator, precum şi a celor imagistice. Datele obţinute au fost introduse într-o bază de date Excel, analizate şi prelucrate statistic, in mod anonimizat. Valorile au fost exprimate ca medii ± SD pentru datele normal distribuite.

CONCLUZII

Principalele concluzii ale studiului:

1.

Tratamentul cu fitoestrogeni poate fi aplicat în premenopauză și în menopauza indusă chirurgical, aducând beneficii prin diminuarea intensităţii instalării simptomatologiei.

2.

 Tratamentul are efect în diminuarea procentuală a principalelor simptome ale menopauzei, neavând efecte secundare.

3.

Studiul Estroplus permite afirmaţia că la femeile în premenopauză efectele sunt mai vizibile și mai perceptibile decât la cele în menopauză.

4.

Începerea unei terapii imediat după efectuarea unei histerectomii cu anexectomie bilaterală cu fitoestrogeni diminuează mult intensitatea simptomatologiei, făcând o trecere suportabilă spre starea de menopauză.

5.

Chiar dacă în cazul femeilor aflate la menopauză la care s-a practicat intervenţia de histerectomie totală cu anexectomie bilaterală, diminuarea simptomatologiei nu este așa de evidentă ca la femeile în premenopauză, principalele simptome semnalate a fi cele modificate au fost oboseala, iritabilitatea, depresia și durerile articulare, terapia oferind o mai bună calitate a vieţii cotidiene.

6.

Se poate aprecia că fitoestrogenii declanșează un mecanism endocrin prin care se contracarează oboseala, depresia, iritabilitatea, precum și sindroamele artralgic, mialgic și nevralgic.

estroplus

Intrebari si raspunsuri

Rezultate generale, dupa 6 luni de cura.

Dupa 6 luni de tratament exclusiv cu fitoestrogeni (EstroPlus) s-a facut o reevaluare. Toate categoriile de simptome monitorizate in studiu au inregistrat scaderea intensitatii.

In Figura 1 sunt prezentate, la nivel de total participante la studiu, procentul cu care s-au redus simptomele resimtite fata de momentul initial.

Figura 1 Studiu EstroPlus

Rezultate in cazul premenopauzei instalate natural

Dupa 6 luni de tratament exclusiv cu fitoestrogeni (EstroPlus), pentru participantele la studiu cu simptome specifice perioadei de premenopauza instalata natural, s-a constatat o reducere mai mare in cazul indicatorilor de iritabilitate, bufeuri si dureri articulare. In Figura 2 sunt prezentati parametrii care au inregistrat cea mai evidenta reducere.

Figura 2 Studiu EstroPlus
Produse ESTROPLUS

Cumpara produsele din aceasta categorie

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper suscipit lobortis

Publicari

Studiul Estroplus a fost publicat începând cu anul 2021 în numeroase reviste de specialitate și urmeaza sa fie in scurt timp preluat și de cele mai importante site-uri de studii clinice la nivel international, devenite adevărate enciclopedii online pentru întreaga lume științifică. Studiul poate fi consultat în varianta publicată în limba engleză în primul link, în mod gratuit și integral: