Ficatul gras, sau steatoza hepatica, este un termen care descrie acumularea de grasime in ficat. Este normal sa aveti o grasime in ficat, dar prea multa poate deveni o problema de sanatate.
Ficatul este al doilea cel mai mare organ din organismul uman. Functia sa este de a procesa tot ceea ce mancam sau bem si de a filtra orice substanta daunatoare din sange. Acest proces este intrerupt daca in ficat se afla prea multa grasime. Ficatul devine “gras” atunci cand grasimea reprezinta mai mult de 5-10% din greutatea ficatului.
Ficatul se repara in mod obisnuit singur, prin refacerea celulelor hepatice, adica creeaza celule noi, atunci cand cele vechi sunt deteriorate. Cand au loc o deterioarari repetare ale ficatului, se instaleaza o cicatrizare permanenta. Aceasta afectiune se numeste ciroza.
Ficatul gras este o afectiune reversibila care poate fi deseori rezolvata prin modificari ale stilului de viata. in multe cazuri, ficatul gras nu are simptome. Si, de obicei, nu provoaca daune permanente daca nu progreseaza.
Ficatul gras este o afectiune comuna, afectand aproximativ 10-20% dintre oameni, fara ciroza sau inflamatie. Majoritatea cazurilor de ficat gras sunt detectate la persoanele cu varste cuprinse intre 40 si 60 de ani, potrivit studiilor medicale.
Steatoza hepatica poate deveni daunatoare ficatului doar in situatia in care cauza sa de baza nu este identificata si tratata.
Care sunt simptomele Steatozei hepatice?
Steatoza hepatica nu are de obicei simptome asociate. Este posibil sa aveti oboseala sau discomfort abdominal vag. Ficatul dumneavoastra poate deveni usor marit, iar medicul dumnevoastra curant il poate detecta in timpul unui simplu examen fizic.
Totusi, excesul de grasime din ficat poate provoca inflamatii. Daca ficatul devine inflamat, este posibil sa aveti simptome precum:
- un apetit slab
- pierdere in greutate
- durere abdominala
- slabiciune fizica
- oboseala
- confuzie
Daca ficatul gras progreseaza spre ciroza si insuficienta hepatica, simptomele pot include:
- un abdomen umplut cu fluid
- icter al pielii si ingalbenirea ochilor
- confuzie
- tendinta de a sangera mai usor
Care sunt cauzele ficatului gras?
Cea mai frecventa cauza a ficatului gras este alcoolul si consumul de alcool. in multe cazuri, medicii nu stiu ce cauzeaza ficatul gras la persoanele care nu beau mult alcool.
Ficatul gras se dezvolta atunci cand organismul genereaza prea multa grasime sau nu poate metaboliza suficient de rapid grasimea. Excesul de grasime este stocat in celulele hepatice, unde se acumuleaza si astfel formeaza boala hepatica grasa. O dieta bogata in grasimi, cu continut ridicat de zahar poate duce direct la ficatul gras, dar poate contribui la aceasta.
Pe langa alcoolism, alte cauze frecvente ale ficatului gras includ:
- obezitatea
- hiperlipidemia sau nivelurile ridicate de grasimi din sange
- diabet
- mostenire genetica
- pierdere rapida in greutate
- efectul secundar al anumitor medicamente, inclusiv aspirina, steroizi si tetraciclina
Care sunt tipurile de ficat gras?
Exista doua tipuri de baza de ficat gras: nealcoolice si alcoolice.
Boli hepatice non-alcoolice grase
Bolile hepatice non-alcoolice se dezvolta atunci cand ficatul are dificultati de rupere/asimilare a grasimilor, ceea ce determina acumularea acestora in tesutul hepatic. Cauza nu este legata de alcool. Boala hepatica non-alcoolica este diagnosticata atunci cand mai mult de 10% din ficat este gras.
Ficat gras alcoolic
Ficatul gras alcoolic este cea mai veche boala hepatica. Alcoolul dauneaza ficatului, iar ca rezultat ficatul nu mai poate descompune grasimile. Abstinenta la alcool va determina probabil scaderea ficatului gras. in sase saptamani de abstinenta la alcool, grasimea ficatului va disparea. Cu toate acestea, in cazul in care consumul excesiv de alcool continua, se poate dezvolta ciroza.
Steatohepatita non-alcoolica si steatohepatita alcoolica
Atunci cand se acumuleaza suficienta grasime, aceasta va determina umflarea ficatului. Daca cauza initiala nu provine din alcool, se numeste steatohepatita non – alcoolica. Aceasta boala poate afecta functia hepatica.
Simptomele asociate cu aceasta boala includ:
- pierderea apetitului
- greata
- varsaturi
- durere abdominala
- icter
Nota! Citeste si articolul despre Boli de Ficat – de la A la Z
Daca este lasata netratata, steatohepatita poate progresa pana la cicatrizarea permanenta a ficatului si va duce la insuficienta hepatica.
Ficat gras acut al sarcinii
Ficatul gras acut este o complicatie rara si potential periculoasa pentru femeile insarcinate.
Simptomele incep in al treilea trimestru. Acestea includ:
- greata si varsaturi persistente
- durere in abdomenul superior-dreapta
- icter
- stare generala de rau
Femeile insarcinate trebuie sa fie examinate pentru aceasta afectiune. Majoritatea femeilor insarcinate isi revin din punct de vedere hepatic dupa nastere si nu prezinta efecte de durata.
Este steatoza hepatica periculoasa?
Ficatul gras este acumularea de grasimi suplimentare in ficat. Este foarte probabil ca acesta sa se dezvolte daca sunteti supraponderal sau obez. Avand diabet de tip 2, de asemenea, va poate creste riscul de ficat gras. Acumularea de grasime in ficat a fost legata de rezistenta la insulina, care este cea mai frecventa cauza a diabetului de tip 2. Studiile au aratat ca o dieta bogata in colina este asociata cu un risc mai scazut de boala hepatica grasa.
Colina este o vitamina hidrosolubila care intervine in descompunerea acizilor grasi, anumitor acizi aminati si a glucozei. Colina impiedica depunerea colesterolului pe peretii arteriali si contribuie la eliminarea substantelor toxice si a metabolitilor inutili acumulati in organism, inlesneste functiile ficatului (ajutand la eliminarea toxinelor din organism) si ale vezicii biliare – faciliteaza folosirea corespunzatoare a grasimilor si a colesterolului de catre organism.
Alti factori care va pot creste riscul de a dezvolta ficat gras sunt:
- consumul excesiv de alcool
- administrarea mai multor doze recomandate de anumite medicamente, cum ar fi acetaminofen (Tylenol)
- sarcina
- colesterol ridicat
- niveluri ridicate de trigliceride
- malnutritie
- sindromul metabolic
Cum este diagnosticata Steatoza hepatica?
Examen fizic
Daca ficatul dumneavoastra este inflamat, medicul dumneavoastra curant il poate detecta examinandu-va abdomenul. Spuneti medicului dumneavoastra curant daca ati fost obosit sau nu ati avut pofta de mancare. De asemenea, informati medicul dumneavoastra despre orice abuz de alcool sau medicamente.
Test de sange
Medicul dumneavoastra curant poate constata daca enzimele hepatice sunt mai mari decat cele normale in urma unui test de sange de rutina. Acest lucru nu confirma diagnosticul de ficat gras. Este necesara o analiza ulterioara pentru a gasi cauza inflamatiei.
Studiile de imagistica (ultrasunete)
Medicul dumneavoastra poate utiliza un test cu ultrasunete pentru a detecta grasimile din ficat. Grasimea va aparea ca o zona alba pe imaginea cu ultrasunete. Alte studii de imagistica pot fi, de asemenea, efectuate, cum ar fi CT sau scanare RMN. Un alt test de imagistica asemanator cu ultrasunetele este un FibroScan. Ca un ultrasunete, un Fibroscan utilizeaza unde sonore pentru a determina densitatea ficatului si a zonelor corespunzatoare de grasime si de tesut hepatic normal. Studiile imagistice pot detecta grasimile din ficat, dar nu pot ajuta medicul dumneavoastra sa confirme alte leziuni.
Biopsia ficatului
In cadrul unei biopsii hepatice, medicul va introduce un ac in ficat pentru a indeparta o bucata de tesut pentru examinare. Medicul va va oferi un anestezic local pentru a diminua durerea. Aceasta este singura modalitate de a sti cu siguranta daca aveti ficat gras. Biopsia va ajuta, de asemenea, medicul dumneavoastra sa determine cauza exacta.
Tratament steatoza hepatica
Cum este tratat ficatul gras? Nu exista un medicament sau o interventie chirurgicala pentru a trata ficatul gras. in schimb, medicul dumneavoastra va va oferi recomandari pentru a va reduce factorii de risc.
Aceste recomandari includ:
- limitarea sau evitarea bauturilor alcoolice
- administrarea colesterolului si reducerea consumului de zahar si acizi grasi saturati
- scaderea greutatii
- controlul zaharului din sange
Daca aveti ficat gras din cauza obezitatii sau a obiceiurilor alimentare nesanatoase, doctorul curant va va sugera sa cresteti activitatea fizica si sa eliminati anumite tipuri de alimente din dieta dumneavoastra.
Reducerea numarului de calorii pe care le consumati in fiecare zi va poate ajuta sa pierdeti in greutate si sa va vindecati ficatul. Puteti, de asemenea, inversa boala ficatului gras prin reducerea sau eliminarea alimentelor grase si alimentelor bogate in zahar din dieta dumneavoastra. Alegeti alimente mai sanatoase, cum ar fi fructele proaspete, legumele si cerealele integrale. inlocuiti carnea rosie cu proteine animale slabe cum ar fi puiul si pestele.
Prevenirea steatozei hepatice
Cum pot preveni boala hepatica grasa? Protejarea ficatului este una dintre cele mai bune modalitati de a preveni ficatul gras si complicatiile acestuia. Aceasta include consumul de bauturi alcoolice moderat. Potrivit studiilor medicale consumul moderat de alcool este definit ca “avand o bautura pe zi pentru femei si pana la doua bauturi pe zi pentru barbati”. Urmati instructiunile medicului dumeavoastra curant si luati medicamente pentru diabet sau colesterol marit. In plus, incercati cel putin 30 de minute de exercitii in majoritatea zilelor pentru a mentine o greutate corporala sanatoasa.
Am fost diagnosticat cu steatoza hepatica iar doctorul mi-a recomandat Steablock, ideea este ca dupa 6 luni de folsosire, pe baza analizelor am scapat de ficatul grasssssssssss
Multumesc!