Sfatul Specialistului

Sistemul reproducator feminin

Sistemul reproducator feminin - informatii pe care orice femeie trebuie sa le cunoasca!

Tot ce trebuie sa stii despre sistemul reproducator feminin, ca sa intelegi mai bine ciclul menstrual

Organele si structurile sistemului reproducator feminin ofera femeilor capacitatea de a produce un copil. Ele fac acest lucru producand ovule care sa fie fertilizate de spermatozoizii unui barbat si ofera un loc pentru copil sa creasca si sa se dezvolte. Afla din acest articol tot ce trebuie sa stii despre sistemul tau reproducator, ca sa iti poti intelege mai bine ciclul menstrual.

Sistemul reproducator este o colectie de organe interne si externe care lucreaza impreuna in scopul procrearii. Datorita rolului sau vital in supravietuirea speciei, multi oameni de stiinta sustin ca sistemul reproducator este printre cele mai importante sisteme din intregul corp.

Unde se gaseste sistemul reproducator feminin?

Organele sistemului reproducator feminin se gasesc atat in interiorul cat si in afara corpului feminin. Organele din interiorul corpului sunt in pelvis, care este partea cea mai joasa a cavitatii corpului.

Organele gasite in interiorul corpului includ:

 • Vaginul – zona dintre partea inferioara a uterului (colul uterin) si exteriorul corpului. Functia de baza a vaginului este aceea de a crea o comunicare intre exteriorul sau si uter, fiind canalul prin care spermatozoizii ajung la ovul si pasajul de iesire a copilului. Un vagin sanatos se automentine curat si sanatos prin producerea secretiilor care alcatuiesc secretia vaginala normala.
 • Uterul – organ gol in forma de para, care este casa fatului in curs de dezvoltare. Uterul este impartit in doua parti: colul uterin, care este partea inferioara care se deschide in vagin si corpul principal al uterului, care se poate extinde pentru a tine un copil in curs de dezvoltare. Un canal prin colul uterin permite spermatozoizilor sa intre in uter si sangele menstrual sa iasa din uter.
 • Ovarele – glande mici, in forma ovala, care sunt situate de o parte si de alta a uterului. Ovarele produc ovocite sau ovule. Ovarele produc, de asemenea, principalii hormoni sexuali feminini care sunt eliberati in fluxul sanguin.
 • Trompele uterine (tuburile lui Falloppio) – tuburi inguste care sunt atasate de partea superioara a uterului. Ele servesc ca tuneluri prin care ovulele calatoresc din ovare in uter. Fertilizarea unui ovul de catre spermatozoid (conceptia) are loc in mod normal in trompele uterine. Ovulul fecundat se deplaseaza apoi in uter, unde se implanteaza in mucoasa peretelui uterin.

Structurile exterioare ale sistemului reproducator feminin sunt grupate intr-o zona numita vulva. Sunt localizate chiar in afara deschiderii vaginului. Aceasta includ structuri precum labii, clitoris si o serie de glande. Sanii pot fi de asemenea considerati ca parte a sistemului reproducator feminine.

Vulva consta din:

 • Labii – clapete sau falduri de o parte si de alta a deschiderii vaginului. Exista doua straturi ale acestor pliuri ale pielii. Cele exterioare se numesc labii mari si sunt acoperite cu par pubian dupa pubertate. Faldurile interioare nu au par si se numesc labii mici.
 • Muntele lui Venus – tesut adipos de deasupra labiilor, care este acoperit cu par dupa pubertate.
 • Deschiderea vaginala – intrarea in vagin.
 • Deschiderea uretrei – capatul tubului care transporta urina de la vezica la exterior (uretra).
 • Clitorisul – mic organ erectile situat in partea superioara a labiilor. Acesta devine plin de sange in timpul excitarii sexuale, ca penisul la barbat, este foarte sensibil si este principala sursa de placere sexuala feminina.
 • Glandele Bartholin (sau glandele vestibulare) – glande situate de o parte si de alta a orificiului vaginal. Acestea produc o substanta lipicioasa pentru a lubrefia vulva si vaginul in timpul contactului sexual.

Rolul sistemul reproducator feminin?

Principala functie a sistemului reproducator feminin este de a produce ovule pentru a fi fertilizate si de a oferi spatiul si conditiile pentru a permite unui copil sa se dezvolte. Pentru ca acest lucru sa se intample, sistemul reproducator feminin are si structurile necesare pentru a permite spermatozoizilor de la un barbat sa intalneasca ovulul unei femei.

Sistemul reproducator feminin isi creeaza propriii hormoni care ajuta la controlul ciclului lunar al unei femei. Acesti hormoni fac ca ovulele sa se dezvolte si sa fie eliberate intr-un ciclu lunar, proces numit ovulatie. Daca unul dintre aceste ovule este fertilizat de un spermatozoid, spunem ca are loc conceptia si acest lucru duce la sarcina. Hormonii creeaza, de asemenea, conditii potrivite in uter pentru ca fatul sa se dezvolte si sa blocheze ovulatia in timpul sarcinii.

Cum functioneaza sistemul reproducator feminin?

Activitatea sistemului reproducator feminin este controlata de hormoni eliberati atat de creier, cat si de ovare. Combinatia tuturor acestor hormoni ofera femeilor ciclul reproductiv.

Lungimea ciclului menstrual este de obicei intre 23-35 de zile. In acest timp un ovul este dezvoltat si maturizat, iar mucoasa uterului este pregatita pentru a primi un ovul fertilizat. Daca un ovul fecundat nu este implantat in uter, mucoasa uterului se dezintegreaza si este eliminata din corp. Aceasta sangerare este cunoscuta ca avand menstruatie, iar prima zi de sangerare reprezinta prima zi a ciclului reproductiv. Evenimentul cheie din ciclu este ovulatia. Aceasta este eliberarea unui ovul matur din unul din ovare. Aceasta are loc de obicei in jurul celei de-a 14-a zi a unui ciclu de 28 de zile.

sistemul reproducator feminin 3

Exista cinci hormoni principali care controleaza ciclul reproducator. Trei sunt produsi in creier, in timp ce ceilalti doi sunt produsi in ovare.

 • Hormonul care elibereaza gonadotrofina (GnRH) este facut de o parte a creierului numita hipotalamus. GnRH calatoreste intr-o alta parte a creierului, unde controleaza eliberarea hormonului stimulator al foliculilor (FSH) si hormonului luteinizant (LH).
 • FSH este eliberat de o parte a creierului numita hipofiza anterioara si este transportat de fluxul sanguin catre ovare. Aici stimuleaza ovulele imature sa inceapa sa creasca.
 • LH este, de asemenea, eliberat de hipofiza anterioara si se deplaseaza la ovare. LH declanseaza ovulatia si incurajeaza transformarea foliculului care continea ovulul eliberat la ovulatie intr-un grup special de celule numit corpus luteum.
 • Estrogenul este produs de ovulele in crestere si de corpul galben. In cantitati moderate, estrogenul ajuta la controlul nivelurilor de GnRH, FSH si LH. Acest lucru ajuta la prevenirea dezvoltarii prea multor ovule. De asemenea, estrogenul ajuta la dezvoltarea si mentinerea a numeroase structuri de reproducere feminine.
 • Progesteronul este eliberat in principal de corpul galben. Actioneaza impreuna cu estrogenul pentru a ingrosa mucoasa uterului si pregatind-o pentru implantarea unui ovul fertilizat. De asemenea, ajuta la pregatirea sanilor pentru eliberarea laptelui. Nivelurile ridicate de progesteron controleaza nivelurile de GnRH, FSH si LH.

In ultimele zile ale ciclului, in interiorul ovarelor incep sa se dezvolte aproximativ 20 de ovule mici, imature si acest proces continua pe tot parcursul ciclului menstrual. FSH si LH incurajeaza cresterea acestor ovule, care, pe masura ce cresc, incep sa elibereze cantitati din ce in ce mai mari de estrogen. Cantitatea de estrogen produsa reduce cantitatea de FSH eliberata si acest lucru ajuta la prevenirea cresterii prea multor ovule in acelasi timp. In cele din urma, un ovul le depaseste pe restul.

In timp ce acest lucru se intampla in ovare, estrogenul produs determina si o ingrosare a mucoasei uterului.

Urmatoarea etapa a ciclului este eliberarea ovulului matur din ovare intr-una din trompele uterine. In acest moment al ciclului, nivelurile de estrogen sunt ridicate. Anterior, nivelurile medii de estrogen au redus cantitatea de FSH si LH eliberata. Acum, acest nivel ridicat de estrogen este semnalul pentru niveluri mai mari de FSH si LH care trebuie eliberate. LH face ca ovulul sa strapunga stratul exterior al ovarului si apoi trompa uterina aferenta ovarului preia ovulul.

Cand ovulul paraseste ovarul, celulele ramase in urma devin corpul galben. Acest grup special de celule este capabil sa produca mai multi hormoni diferiti, inclusiv progesteron si estrogen. Acesti hormoni incurajeaza cresterea si maturizarea mucoasei uterului.

Ce se intampla in continuare depinde de fertilizare: daca ovulul este fertilizat sau nu de un spermatozoid. Daca ovulul este fertilizat, celulele care acopera embrionul produc un alt hormon numit gonadotrofina corionica umana (hCG – hormonul detectat in testele de sarcina). Acest hormone impiedica corpul galben sa se descompuna, dandu-i posibilitatea sa produca si el, la randul lui, alti hormoni care sustin sarcina.

Daca ovulul nu este fertilizat, corpul galben poate trai doar pentru alte doua saptamani si in timp ce incepe sa se descompuna, elibereaza mai putini hormoni. Pe masura ce nivelurile de progesteron si estrogen scad, ele nu mai controleaza nivelurile de GnRH, FSH si LH. Deci, acesti hormoni cresc si incep sa se dezvolte noi ovule – inceputul unui nou ciclu. In uter, scaderea progesteronului stimuleaza eliberarea de substante chimice care, in cele din urma, provoaca pierderea mucoasei uterului. Acesta este sangele eliminat in timpul menstruatiei.

Tulburari ale sistemului reproducator feminin

Tulburarile sistemului reproducator feminin pot aparea ca urmare a bolii unuia din organele de reproducere: ovarele, trompele uterine, uterul, colul uterin, vaginul sau sanii. In anii de reproducere, aceste tulburari sunt adesea prezentate ca menstruatie anormala, durere pelvina sau infertilitate. Cancerele care apar in aceste tesuturi apar mai des spre sfarsitul perioadei de reproducere sau la menopauza. Unele organe sunt localizate adanc si sunt relativ inaccesibile la palpare (ovare). Altele au putini nervi senzoriali (ovar, trompe uterine) si, prin urmare, raman asimptomatice. In plus, sanii au cantitati mari de tesut adipos, ceea ce poate ingreuna depistarea precoce a cancerului de san. O singura exceptie este colul uterin, care are acces facil la supraveghere cu utilizarea frotiei Papanicolaou si a screeningului de HPV, ceea ce a dus la o rata de mortalitate redusa a cancerului de col uterin.

Tulburarile sistemului reproducator feminin pot aparea, de asemenea, ca urmare a bolii in alte organe a caror functie afecteaza organele reproducatoare (de exemplu, creierul, hipotalamusul, hipofiza, tiroida, suprarenalele, rinichii si ficatul). Prezentarea acestor tulburari este de obicei nedureroasa.

In schimb, tulburarile sistemului reproductiv pot provoca tulburari in alte tesuturi. Hormonii ovarieni sunt necesari pentru intretinerea si sanatatea majoritatii tesuturilor la femei. Modificarile acestor hormoni pot duce la osteoporoza (pierderea masei osoase), atrofie si inflamatie a tesuturilor lipsite de estrogen (de exemplu, vaginita atrofica), aterogeneza si modificari ale conformitatii cardiovasculare si un risc crescut de unele forme de cancer (de exemplu, carcinom endometrial cauzat de excesul de estrogen si deficitul de progesteron). Disfunctia sistemului reproductiv poate contribui, de asemenea, la variante unice de tulburari sistemice, precum diabetul gestational si preeclampsie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *