Ce este sindromul premenstrual? Mă poate afecta?

Cu siguranță ai mai auzit de sindromul premenstrual (SPM), însă te invităm să citești la ce face referire mai exact acest tip de afecțiune. Niciodată nu este prea târziu să afli despre cauzele, simptomele și metodele de tratament ale Sindromului Premenstrual.
Ce este sindromul premenstrual?
Sindromul premenstrual (SPM) se referă la o combinație de tulburări emoționale, fizice și de dispoziție care afectează o femeie după perioada de ovulație. Sunt mai mult de 150 de simptome asociate cu sindromul premenstrual, ce pot să apară cu aproximativ o săptămână înainte de menstruație și care dispar odată cu începutul acesteia sau la scurt timp după.
Crampele apărute în timpul menstruației sunt determinate de contracțiile uterine pentru eliminarea endometrului și nu reprezintă un simptom al sindromului premenstrual, deși ele se pot suprapune ca și perioadă de timp.
Aproximativ 30 – 40% dintre femei se confruntă cu simptome SPM, suficient de severe încât activitatea lor zilnică să fie întreruptă.
Acestea sunt mult mai severe decât simptomele tipice premenstruale, mai ușoare și cu care se confruntă aproximativ 90% dintre femei. SPM afectează în primul rând femeile peste 25 de ani și tinde să se înrăutățească cu vârsta, mai ales la femeile care au născut.
Simptome Sindrom Premenstrual:
- Afective: Depresie, iritabilitate, anxietate, furie, accese de plâns, senzații de panică
- Comportamentale: Impulsivitate, agitație, letargie, scăderea motivației
- Autonome: Palpitații, grețuri, constipație, amețeală, transpirație, tremurături, vedere încețoșată, senzație de căldură
- Fluide/ Electrolitice: Balonare, retenție de apă, umflarea sânilor, umflarea mâinilor și a picioarelor
- Dermatologice: Acnee, îngrășarea părului, urticarie și mâncărimi, herpes și erupții alergice
- Cognitive: Scăderea concentrării, fluctuații de memorie, lapsusuri, gândire greoaie, senzație de confuzie mentală
- Dureri: Migrene, dureri de cap, dureri de spate, dureri musculare și articulare, dureri de sâni, gât înțepenit
Se crede că SPM este în mod direct legat de hormoni și este influențat într-o măsură foarte mare de nutriție și de stilul de viață.
Hormonii nu determină doar modul în care funcționează corpul nostru, ci și modul în care simțim și răspundem la stimuli interni și externi. Aceștia fac parte din „software-ul” uman complex, care este construit și pe enzime, alimente sănătoase, gânduri pozitive și o chimie echilibrată a corpului. Datorită fluctuațiilor hormonale, SPM strică acel echilibru, adesea declanșând simptome neplăcute.
Se consideră, așadar, că SPM este cauzat de creșterea și scăderea bruscă a nivelului de estrogen sau de progesteron. Aceste reduceri bruste pot influența inclusiv serotonina, o substanță care are un puternic efect asupra stării de spirit. Nu este clar de ce unele femei se confruntă cu SPM în timp ce altele nu, dar cercetătorii suspectează faptul că anumite femei sunt mai sensibile decât altele în ceea ce privește schimbările nivelurilor hormonale.
Simptomele SPM pot crește în intensitate după fiecare sarcină sau odată cu înaintarea în vârstă, până ce acestea încetează la instalarea menopauzei. Femeile cu SPM au de multe ori o soră sau mamă care suferă, de asemenea, de SPM, acest lucru sugerând existența unei componente genetice.
O formă mult mai severă a SPM este tulburarea disforică premenstruală, care afectează aproximativ 3 – 8% dintre femei.
Cele mai frecvente simptome ale tulburării disforice premenstruale sunt: iritabilitatea sporită, oboseala severă, anxietatea și schimbările de dispoziție.
Femeile care s-au confruntat în trecut cu tulburări de dispoziție, depresii sau cu depresii post-partum au o predispoziție mai crescută spre a dezvolta tulburare disforică premenstruală.
Sindromul premenstrual nu este o regulă!
Indiferent cât de multe femei știi că se luptă cu pofte, schimbări ale stării de dispoziție și alte simptome „tipice” în fiecare lună, amintește-ți că SPM nu este o regulă. Sigur, aceste manifestări sunt adesea obișnuite și acceptate din punct de vedere social și sunt descrise ca probleme tipic feminine, dar nicio femeie nu ar trebui să suporte disconfort și durere psihică timp de o săptămână, în fiecare lună, pe toată durata vârstei reproductive.
Tratament pentru sindromul premenstrual
Tratamentele pentru sindromul premenstrual se întind de la terapii tradiționale la medicina alternativă, cu abordările de tip self-care situate undeva la mijloc. Scopul tău trebuie să fie să găsești cea mai bună soluție pentru situația ta specifică.
Abordarea unui stil de viață sănătos este întotdeauna de dorit, având beneficii directe asupra ciclului menstrual. O nutriție echilibrată, exercițiile fizice, odihna suficientă, reducerea stresului și suportul emoțional în perioada premenstruală cu siguranță te vor ajuta să ții sub control simptomele SPM.
Alege tratamente naturale împotriva sindromului premenstrual, cu efecte benefice pe termen lung.
Dacă până acum tratamentul tău a constat în utilizarea anticoncepționalelor, cum sunt pilulele contraceptive hormonale, nu pierde din vedere că, deși aceste medicamente pot fi extrem de utile în eliminarea simptomelor pentru sindromul premenstrual, ele își vor face efectul numai în perioada în care sunt folosite, spre deosebire de metodele și produsele naturale care acționează asupra cauzelor care determină apariția SPM.
Numeroase studii clinice au demonstrat că amestecul bine dozat de extracte de Mălărea și Maca reduce simptomele neplăcute determinate de SPM. NorMens are în compoziție extracte din aceste plante și te poate ajuta să scapi de simptomele neplăcute ale SPM.