Sfatul Specialistului

Semne si simptome ca iti vine menstruatia

semne ca iti vine menstruatia

Care sunt semnele care anunta ca menstruatia ta se apropie?

De obicei, femeile incep sa observe schimbari la nivel fizic si de dispozitie cu aproximativ 1-2 saptamani inainte de inceperea menstruatiei. Nouazeci la suta dintre femei se confrunta cu sindromul premenstrual (SPM), simptome ce pot sa apara la un moment dat pe parcursul vietii fertile. In plus, s-a observat ca unele femei au semne si simptome SPM mai severe decat altele. 

Fluctuatia nivelurilor hormonale este de vina pentru multe semne si simptome din perioada inconfortabila si neplacuta a menstruatiei, cum ar fi crampele si sanii sensibili. Sunt implicate in acest proces si alte substante chimice prezente in creier, dar nu se stie inca in ce masura si care este exact rolul acestora.

Semnele si simptomele menstruatiei se termina de obicei la aproximativ 3-4 zile dupa inceperea sangerarii (prima zi de menstruatie).

10 semne ca iti vine menstruatia:

  1. Eruptiile cutanate. Acneea este o problema comuna in acest moment al lunii. Femeile adulte sunt afectate de acnee si totul din cauza hormonilor. Cosurile, comedoamele si punctele negre care apar acum sunt legate de menstruatie si sunt specifice acneei hormonale. Cresterea nivelului de hormoni stimuleaza productia de sebum. Acesta infunda porii si duce la aparitia cosurilor, semn ca menstruatia ta este pe cale sa inceapa. Inainte sau in timpul menstruatiei, este posibil sa observi eruptii in zona barbiei si a maxilarului.
  2. Sanii tai sunt grei (umflati) si durerosi. Durerea de sani legata de menstruatie se numeste durere ciclica a sanilor. Sanii tai incep sa fie sensibili la atingere sau umflati, imediat dupa ovulatie si aceasta stare poate persista pana la cateva zile dupa inceperea menstruatiei. Modificarea nivelurilor de hormoni specifici menstruatiei: estrogen, progesteron si prolactina, au un rol important in tot acest proces.
  3. Esti obosita, dar nu poti dormi.  Oboseala este un cerc vicios pentru multe femei in acest moment al ciclului lor menstrual. Fluctuatiile hormonale iti perturba  tiparele de somn si te fac sa te simti obosita. Nivelurile de estrogen si progesteron pot creste, dar si, temperatura bazala a corpului, mai ales atunci cand dormi. Ai mai multe sanse sa dormi bine, atunci cand temperatura corpului este mai scazuta. 
  4. Ai crampe. Crampele din abdomenul inferior sunt cea mai frecventa neplacere provocata de menstruatie. Crampele care apar inainte sau in timpul menstruatiei se numesc dismenoree primara. Spre deosebire de multe alte simptome, care incep cu 1-2 saptamani inainte de menstruatie si se termina cand incepe sangerarea, crampele apar de obicei chiar inainte de prima zi de sangerare si dureaza 2-3 zile.
  5. Esti constipata sau ai diaree.  Cand vine menstruatia, simptomele digestive tind sa atinga extremele. Unele femei sunt constipate. Altele au diaree.
  6. Esti balonata si ai gaze. Retentia de apa este o alta plangere majora pe care femeile o au in aceasta perioada. Este, de asemenea, datorata schimbarilor la nivel hormonal, dar poti reduce balonarea premenstruala prin scaderea drastica a consumului de sare, cresterea consumului de fructe si legume, si practicarea exercitiilor fizice in mod regulat.
  7. Ai o durere de cap.  Modificarile nivelului de estrogen sunt de vina pentru aparitia durerilor de cap inainte de menstruatie. Daca esti predispusa la migrene, vei observa ca acestea apar inainte de venirea menstruatiei.
  8. Ai schimbari de dispozitie.  Fluctuatiile hormonale care produc atatea neplaceri organismului, iti afecteaza si emotiile. Este posibil sa izbucnesti in plans sau sa te simti furioasa si iritata.
  9. Esti anxioasa si deprimata. Depresia si anxietatea sunt frecvent legate de SPM. Aproximativ jumatate dintre femeile care cauta ajutor pentru neplacerile produse de menstruatie au un anumit tip de depresie sau tulburare de anxietate. Un istoric deja existent al tulburarilor mentale, nu face decat sa inrautateasca si sa agraveze mai rau simptomele premenstruale. 
  10. Te confrunti cu dureri de spate. Crampele care apar in perioada menstruatiei nu afecteaza doar abdomenul inferior. Modificarile nivelului de prostaglandine (substante chimice naturale care actioneaza asupra musculaturii uterine in vederea eliminarii endometrului) provoaca contractii puternice pe care le-ai putea simti si in spate sau in zona coapselor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *