Sfatul Specialistului

Sarcina geriatrica

Ce este sarcina geriatrica?

Probabil, ca daca ai trecut de varsta de 30 de ani si iti doresti un copil ai auzit de Sarcina Geriatrica. Dar ce inseamna de fapt sarcina geriatrica?

Sarcina geriatrica este un termen rar folosit pentru situatia in care iti doresti un copil atunci cand ai 35 de ani sau mai mult. Majoritatea femeilor sanatoase care raman insarcinate dupa varsta de 35 de ani si chiar si la 40 de ani au copii sanatosi.

Asta nu inseamna ca nu ar trebui sa te gandesti la modalitati inteligente pentru a te asigura ca tu si bebelusul tau sunteti sanatosi in timpul sarcinii.

Sarcina Geriatrica – ce riscuri pot aparea?

Problemele pot aparea indiferent de varsta pe care o ai atunci cand ramai insarcinata. Dar unele devin mai probabile atunci cand ai trecut de 35 de ani:

  1. Hipertensiune arteriala, care poate duce la preeclampsie (tensiune arteriala periculos de mare si leziuni ale organelor)
  2. Diabet gestational
  3. Avort spontan sau deces intrauterin
  4. Probleme de munca care necesita sa te supui unei cezariane
  5. Nastere prematura
  6. Greutate scazuta la nastere
  7. Tulburari cromozomiale la copil, cum ar fi sindromul Down

Sarcina Geriatrica – exista beneficii?

Pe de alta parte, exista dovezi ca s-ar putea sa iti faci o favoare tie si bebelusului tau prin amanarea conceptiei pana dupa varsta de 35 de ani. Studiile au aratat ca:

  1. Mamele mai in varsta tind sa fie mai bine educate si sa aiba venituri mai mari, astfel incat acestea pot avea mai multe resurse decat mamele mai tinere.
  2. Mamele mai in varsta sunt mai susceptibile de a trai mai mult.
  3. Copiii mamelor mai in varsta pot fi mai sanatosi, mai bine adaptati si mai bine educati.

Cum poti creste sansele de a avea un copil sanatos intr-o sarcina geriatrica?

Controale preconceptionale si consiliere.  Cand decizi ca esti gata sa ai un copil, fa acesti pasi inainte de a ramane insarcinata.

Consulta medicul.  Fa un control pentru a te asigura ca esti pregatita pentru sarcina din punct de vedere fizic si emotional.

Obtineti ingrijire prenatala timpurie si regulata. Primele 8 saptamani de sarcina sunt importante pentru dezvoltarea bebelusului tau. Ingrijirea prenatala timpurie si regulata va poate creste sansele de a avea o sarcina sigura si un copil sanatos. Ingrijirea prenatala include screening-uri, examene si analize regulate, educatie pentru sarcina si nastere, consiliere si sprijin.

In plus ingrijirea prenatala ofera, de asemenea, o protectie suplimentara pentru femeile de peste 35 de ani. Controalele mai dese ii permit medicului tau sa indentifice eventuale probleme de sanatate mai frecvente in randul femeilor care au peste 35 de ani.

De exemplu, varsta ta poate creste riscul de diabet gestational si preeclampsie, o afectiune care apare dupa a 20-a saptamana de sarcina, ce se caracterizeaza prin hipertensiune arteriala, prezenta proteinelor in urina si cresterea greutatii corporale, cu edem.

In timpul vizitelor prenatale, medicul iti va verifica tensiunea arteriala, si va solicita teste de urina pentru detectarea proteinelor si test de glicemie pentru nivelul zaharului din sange. Un diagnostic timpuriu permite tratarea problemelor cu succes.

Ia in considerare testele optionale pentru femeile de peste 35 de ani. Medicul poate oferi teste prenatale, care sunt o idee buna pentru mamele mai in varsta. Acestea te pot ajuta sa iti dai seama daca este posibil ca bebelusul sa aiba un defect de nastere. Adreseaza-te medicului tau pentru aceste teste, astfel incat sa fi la curent cu riscurile si beneficiile si sa decizi ce este potrivit pentru tine.

Este ok sa consum vitamine prenatale in sarcina geriatrica?  Toate femeile aflate la varsta fertila ar trebui sa ia o vitamina prenatala zilnica cu cel putin 400 micrograme de acid folic. O cantitate suficienta de acid folic in fiecare zi inainte de a ramane gravida si in primele 3 luni de sarcina poate ajuta la prevenirea defectelor de tub neural (defecte ale creierului  si maduvei spinarii bebelusului).

Administrarea acidului folic asigura o protectie suplimentara pentru femeile in varsta care sunt mai susceptibile de a avea copii cu malformatii congenitale. Unele vitamine prenatale contin 800-1,000 mcg de acid folic. Acest lucru este sigur in timpul sarcinii. E suficienta insa o cantitate zilnica de 400 mcg de acid folic pentru a proteja fatul impotriva malformatiilor congenitale.

Nu administra insa mai mult 1,000 mcg (1 miligram) de acid folic fara a cere medicului tau. Femeile cu antecedente care au deja un copil cu defecte de tub neural au nevoie de o doza de siguranta de 4000 mcg (4 miligrame) de acid folic.

Cum pot reduce riscul pentru problemele de sarcina?

Analizele si controalele te vor ajuta sa gestionezi orice probleme de sanatate existente si sa te protejezi de diabetul gestational  si de hipertensiunea arteriala. Si cu cat esti mai sanatoasa, cu atat va fi mai bine pentru micutul tau.

Tine pasul cu alte programari la medic. Daca ai o problema cronica de sanatate, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea arteriala, nu sari peste vizitele regulate la medic. Consulta-ti medicul dentist pentru examene si igienizari regulate. Dintii si gingiile sanatoase scad sansele de nastere prematura si un copil cu o greutate mica.

Alege o dieta sanatoasa, bine echilibrata. Consumul unei varietati de alimente te va ajuta sa obtii toate substantele nutritive de care ai nevoie. Alege o multime de fructe si legume, cereale integrale, fasole, carne slaba si produse lactate cu continut scazut de grasimi. Ar trebui sa consumi cel putin patru portii de lactate si alte alimente bogate in calciu in fiecare zi. Asta iti va mentine dintii si oasele sanatoase in timp ce bebelusul creste. Include surse alimentare bogate in acid folic, cum ar fi legume cu frunze verzi, fasole uscata, ficat, si unele citrice.

Cu o dieta echilibrata si luarea in greutate pe parcursul sarcinii va fi una moderata. Bebelusul isi va mentine ritmul de crestere si scade riscul de nastere prematura. Fara probleme de greutate, este mai putin probabil sa ai probleme de sarcina, cum ar fi diabetul gestational si hipertensiunea arteriala.

Fa exercitii fizice in mod regulat. Te va ajuta sa ai o sarcina sanatoasa, sa-ti pastrezi tonusul si sa atenuezi stresul. Doar asigura-te ca antrenamentele nu vor fi in forta. Cel mai probabil iti vei putea continua rutina normala de exercitii fizice pe tot parcursul sarcinii.

Renunta la fumat si la consumul de alcool. La fel ca toate femeile gravide, nu ar trebui sa bei alcool sau sa fumezi in timpul sarcinii. Alcoolul creste riscul bebelusului pentru o gama larga de defecte psihice si fizice. Fumatul creste sansa de a avea un copil cu greutate mica la nastere, ceea ce este mai frecvent la femeile mai in varsta. Renuntarea la fumat poate ajuta, de asemenea, la prevenirea preeclampsiei.

Adreseaza-te medicului tau in legatura cu orice tratament medicamentos. El iti poate spune ce suplimente penrtu fertilitate sunt sigure de administrat in timpul preconceptiei, sarcinii si in timpul alaptarii.

Daca ti-a placut articolul, te invitam sa citesti si articolul cu Metode de a ramane insarcinata mai rapid

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *