Exista numeroase moduri eficiente de a-ti echilibra hormonii si de a ameliora simptomele post-contraceptive. Iata planul nostru pentru a restabili reglarea hormonala dupa utilizarea anticonceptionalelor.
Recomandam fie incorporarea tuturor acestor pasi simultan, fie organizarea treptata prin implementarea Pasului 1 timp de 2 saptamani, adaugarea Pasilor 2 si 3 pentru inca 4 saptamani concomitent cu desfasurarea Pasului 1 si, daca este necesar, dupa aproximativ 6 saptamani de tratament, adaugarea Pasului 4 concomitent cu desfasurarea primilor trei Pasi.
Unele femei au nevoie de 6-12 luni de tratament pentru o reglare hormonala completa insa situatiile pot sa difere foarte mult.
Desigur, se recomanda o examinare si un consult medical pentru a te asigura ca nu apar probleme mai grave, in special daca au trecut mai mult de 3 luni de la ultimul ciclu regulat sau daca ai alte simptome problematice.
Majoritatea suplimentelor pe baza de plante de mai jos nu sunt recomandate in cazul femeilor insarcinate, dar pot fi administrate daca esti in curs de conceptie – nu trebuie decat sa renunti la tratament odata ce ramai insarcinata.
Reglarea hormonala naturala in 4 pasi simpli:
Pasul 1: Adopta o dieta sanatoasa
Parcurge acest pas pe parcursul primelor 2 saptamani din plan – apoi continua acest pas ca un mod sanatos de viata pe perioada nedeterminata.
Completeaza nutrientii lipsa din alimentatie.
Contraceptivele hormonale pot epuiza anumiti nutrienti din organism, inclusiv vitamina B (B2, B6 si B12); vitaminele C si E; magneziu, seleniu, zinc si acidul folic. De asemenea, este posibil ca si nivelurile de vitamina D sa scada dupa ce renunti la contraceptive.
Pentru a inlocui nutrientii lipsa, pune accent pe alimentele bogate in nutrienti la fiecare masa; verdeturile cu frunze inchise la culoare si alte legume bogate in fitonutrienti; fructele cu continut glicemic scazut; proteine animale naturale sau ecologice; si fasole, nuci si seminte si ia in considerare administrarea unui supliment de multivitamine si minerale de calitate.
In cazul in care analizele releva deficiente de nutrienti, consulta furnizorul principal sau nutritionistul pentru a gasi un supliment suficient pentru a-ti propulsa nivelurile la o cota optima.
Echilibreaza-ti glucoza din sange.
Cercetarile au corelat utilizarea contraceptivelor cu dezechilibru de glucoza din sange si rezistenta la insulina, doi factori care afecteaza grav echilibrul hormonal, pregatind, in acelasi timp, terenul pentru o gama larga de alte afectiuni care reduc calitatea vietii.
Pastreaza un nivel de glucoza constant consumand alimente integrale, veritabile. Nu sari peste mese si asigura-te ca respectivele mese includ proteine de calitate, grasimi sanatoase si legume bogate in nutrienti. Prioritizeaza micul dejun si asigura-te ca include proteine si grasimi sanatoase.
Nivelurile de zahar si faina alba trebuie reduse la minimum si trebuie evitat alcoolul, care creeaza un dezechilibru hormonal in sine – in special de estrogen.
Si miscarea moderata regulata contribuie la un nivel de glucoza din sange constant si echilibrat (in timp ce excesul de miscare poate avea efect opus, declansarea inflamatiilor si accentuarea dezechilibrelor de glucoza).
Ia in considerare renuntarea la produsele lactate.
Produsele lactate au tendinta de a fi pline de hormoni si toxine ecologice care actioneaza ca perturbatori endocrini, fapt ce nu ajuta in niciun fel echilibrul nostru hormonal intern. Numeroase femei au constatat ca eliminare din alimentatie, chiar si pentru 6-12 luni, afecteaza situatia semnificativ. Daca veri sa incluzi produse lactate in alimentatie, asigura-te ca acestea sunt ecologice si cu grasime integrala pentru a reduce la minimum expunerea la toxine si pentru a imbunatati nutritia si echilibrul glucozei din sange.
Pasul 2: Elimina excesul de estrogen si regleaza-ti echilibrul hormonal
Acest pas prezinta o importanta deosebita daca ai luat contraceptive cu continut de estrogen, dar este benefic si pentru restabilirea sanatoasa a echilibrului hormonal, in general.
Refa-ti echilibrul intestinal.
Flora intestinala sanatoasa contine bacterii cu gene care descompun si elimina estrogenul. Impreuna, aceste organisme pentru procesarea estrogenului isi formeaza propria comunitate denumita estrobolom.
Aceste bacterii joaca un rol deosebit de important in transformarea compusilor din plante denumiti lignani din legume sau pastai in fitoestrogeni, hormonii din plante care protejeaza corpul de riscul estrogenului in exces.
Asigura functionarea si sanatatea estrobolomului consumand alimente bogate in pre si probiotice, administrand probiotice de calitate care contin cel putin trei miliarde de CFU-uri dintr-o gama larga de specii de lactobacili si bifidobacterii, consumand multe fibre si evitand antibioticele pe cat posibil.
Sprijina metabolismul estrogenului.
Un mod pompos de a spune „iubeste-ti ficatul”! Ficatul se ocupa de procesarea si ambalarea hormonilor uzati, astfel incat acestia sa poata fi eliminati din organism. Insa majoritatea dintre noi ne confruntam cu o combinatie de supra-expunere la toxinele din mediu si cu un aport insuficient de nutrienti de care corpul nostru are nevoie pentru intretinerea in conditii optime a functiilor de detoxifiere ale ficatului.
Pentru a ajuta ficatul in procesul natural de detoxifiere, evita, spre exemplu, expunerea la hormonii din mediu ori de cate, ori acest lucru este posibil, evitand recipientele alimentare din plastic, dozele cu captuseala BPA, produsele de ingrijire a sanatatii si corporala care contin arome sintetice sau alte produse chimice persistente, produsele de curatenie toxice, prosoapele de hartie si sapunul de rufe aromat si alimentele non-ecologice.
De asemenea, ficatul prefera anumite alimente. In mod specific, ficatul functioneaza cel mai bine atunci cand consumam legume din familia Brassicaceae, precum kale, varza, varza furajera, broccoli, barza de Bruxelles, nasturel si nap suedez. Fructele de padure ecologice, precum afinele, murele, zmeura si capsunele sunt alte alimente preferate de ficat.
Plantele si suplimentele care sprijina detoxifierea hormonala si imbunatatesc capacitatea ficatului de a descompune si elimina estrogenul in exces, sunt curcumina, schisandra, DIM, I3C, calciu D-glucarat, extract din ceai verde si NAC.
Nu subestima „treaba mare”.
Imediat ce ficatul a pregatit hormonii uzati si alte toxine pentru eliminare, trebuie sa le elimini complet din corp. Acest lucru presupune cel putin un tranzit intestinal complet pe zi.
Concentreaza-te pe o alimentatie cu multe fibre (scopul este de a consuma doua cesti de legume impreuna cu cel putin doua mese in fiecare zi sau de a adauga doua linguri de seminte de in proaspat macinate in regimul alimentar), miscare si hidratare.
De asemenea, imbunatatirea sanatatii microbiomului va contribui si la aspectul de regularitate. Unele din plantele esentiale la care recurg pentru tranzit sunt amestecurile de plante amarui, radacina de papadie, radacina de stevie galbena si, dupa caz, un ceai pentru reglare hormonala de sminichie si ghimbir sau chimen dulce.
Pasul 3: Refa-ti ciclul circadian
Desi un somn de calitate suficient este important, resetarea ritmurilor circadiene nu presupune doar un somn mai lung. Ci presupune resincronizarea ciclului nostru de adormire-trezire cu soarele si luna.
Cu exceptia cazului cand lucrezi intr-un schimb de noapte, primul pas important este sa dormi atunci cand se intuneca si sa te trezesti atunci cand rasare soarele pe cer.
Nu trebuie sa adormi imediat cand apune soarele (adica la ora 4:30 pm in emisfera nordica pe timp de iarna), dar poti contribui la crearea unei atmosfere cu mai mult intuneric de nivel circadian prin evitarea luminii albastre (ecranele de computer si telefon) si televizorului cu o ora inainte de somn.
Daca totusi trebuie sa te uiti pe ecran, adauga un filtru de lumina albastra. Luminozitatea din casa trebuie sa fie redusa pe masura ce se apropie ora de somn, iar daca programul iti permite acest lucru, opteaza pentru o ora de culcare relativ timpurie si pentru o ora de trezire relativ timpurie.
Odata ce beneficiezi de suficient somn de calitate, poti folosi luna pentru a contribui la reglarea hormonilor si restabilirea ciclului. Este o practica denumita (lunaception) si este usor de aplicat.
Trebuie sa dormi intr-o camera in intuneric deplin pana la fenomenul de luna plina (acopera sau elimina toate sursele de lumina, inclusiv ceasurile electronice cu alarma si ecranele telefonului care lumineaza atunci cand primesc mesaje). Timp de trei zile cu luna plina, dormi cu draperiile deschise cu fata indreptata spre luna.
Sau, in cazul in care acest lucru nu este posibil, cauta o lumina slaba de veghe pentru camera. Dupa trei zile de somn in lumina, revino la somnul in intuneric pana la urmatorul ciclu de luna plina.
Daca nu ai un ciclu regulat, determina prima zi a ultimei menstruatii ca fiind ziua nr. 1. Dormi in intuneric intre ziua nr. 1 si ziua nr. 14, apoi dormi cu o lumina rece de veghe timp de trei nopti, apoi revino la somnul in intuneric. Repeta procesul in timpul urmatorului tau ciclu.
Pasul 4: Adauga plante si suplimente specifice
Plantele si suplimentele care sprijina echilibrul hormonal.
Iti poti sprijini echilibrul hormonal printr-o suplimentare tinta cu plante medicinale. Vitex este o plata utilizata de peste 2500 de ani pentru echlibrarea sistemului hormonal feminin. Este renumita pentru ca regleaza ovulatia, sporeste fertilitatea si imbunatateste progesteronul.
Vei gasi Vitex in suplimente alimentare, dar urmareste ca acestea sa contina extract standardizat din fructe de Vitex intr-o doza adecvata. NorMens contine 40 mg de extract standardizat din fructe de Vitex – exact doza folosita in numeroase studii clinice care au demonstrat eficienta acestei plante in echilibrarea sistemului hormonal feminin.
Maca este o alta planta care sustine sistemul endocrin in directia producerii hormonilor necesari de catre ovar si alte glande endocrine (suprarenale, tiroida, pancreas).
Maca ajuta in cazul manifestarilor menstruale neplacute, precum balonare, crampe sau instabilitate emotionala, sprijina sistemul imunitar si armonizeaza functiile generale ale organismului. NorMens contine, pe langa Vitex, contine si extract standardizat din radcina de Maca, fiind astfel singurul produs care combina beneficiile celor mai cunoscute si eficiente doua plante in reglarea si sustinerea sistemului hormonal feminin.
Am ajuns departe…
Femeile s-au luptat mult si bine pentru a accesa solutii contraceptive astfel incat ele – si noi – sa putem avea un control mai bun asupra sanatatii noastre reproductive. Problema este ca pilulele, desi ofera libertate din alte puncte de vedere, pot avea consecinte semnificative neintentionate.
Ele creeaza un set foarte specific de dezechilibre hormonale, care pot avea consecinte pe termen scurt si lung. Schimbarile hormonale impuse de anticonceptionale presupun si o durata mai lunga dupa intreruperea lor pentru restabilirea ciclurilor hormonale naturale sau pentru stabilirea unui echilibru hormonal sanatos nou, in cazul in care acestea lipseau anterior (fapt ce te-a determinat sa iti administrezi initial contraceptivele hormonale).