Afectiuni

Menoragia (menstruatia grea)

Ce este menoragia? Se poate trata menstruatia grea?

Daca te afecteaza menoragia, fluxul tau este atat de abundent incat va trebui sa-ti schimbi tamponul o data pe ora, sau cel putin o data la fiecare ora timp pe durata unei zile intregi. De asemenea, ai crampe atat de severe incat este imposibil sa iti desfasori activitatile obisnuite, de zi cu zi.

Ce este menoragia?

Menoragia este termenul medical pentru menstruatiile neobisnuit de grele sau lungi. Multe femei au zile cu flux intens si crampe atunci cand sunt la menstruatie. Dar menoragia nu este obisnuita.

Menstruatiile grele sunt uneori cauzate de probleme de sanatate si pot cauzala randul lor alte probleme de sanatate. Daca ora de ora trebuie sa schimbi tamponul in mod regulat, discuta cu medicul tau. El este capabil sa te ajute.

Simptomele menoragiei

Unele femei au menstruatii abundente inca de la debutul ciclului menstrual in adolescenta. Pentru altele, aceste neplaceri incep dupa ani sau chiar zeci de ani de menstruatii tipice.

Este intotdeauna o idee buna sa discuti cu medicul tau despre menstruatiile grele, mai ales daca problema este noua pentru tine si nu te-ai mai confruntat cu asa ceva. Efectele nu sunt deloc de neglijat. Pot cauza anemie (nivel scazut de celule rosii din sange), care te pot face sa te simti slabita, obosita sau fara suflu.

Femeile afectate de menoragie sunt nevoite:

  • Sa schimbe absorbantele sau tampoanele cel putin o data pe ora timp de una sau mai multe zile la rand
  • Sa schimbe tampoanele in miezul noptii
  • Foloseasca uneori doua tampoane simultan pentru a gestiona fluxul abundent

Ele pot, de asemenea:

  • Sa amane sau chiar renunte din cauza crampelor dureroase la activitatile pe care le fac cu placere in mod normal
  • Sa se confrunte cu un flux menstrual ce contine cheaguri de sange de marimea unei monezi
  • Sa aiba menstruatii care dureaza mai mult de 7 zile
  • Sa se simta obosite sau fara suflu
  • Sa sangereze intre menstruatii
  • Sa sangereze dupa ce intra la menopauza

Iti recomandam si citesti si articolul despre Cheaguri de sange la menstruatie

Cauzele menoragiei si factorii de risc

Cauzele comune ale menstruatiei abundente includ:

Probleme hormonale. In fiecare luna, in interiorul uterului se formeaza o captuseala pe care o elimini in timpul menstruatiei. Daca nivelurile de hormoni nu sunt echilibrate, corpul tau poate face captuseala prea groasa, ceea ce duce la sangerari abundente atunci cand aceasta este eliminate. Atunci cand nu ovulezi echilibrul hormonal este perturbat, ceea ce duce la o „captuseala” mai groasa si o menstruatie mai dificila.

Excrescente in uter. Polipii sunt excrescente din mucoasa uterului. Fibroamele sunt tumori benigne (necanceroase) care cresc in interiorul uterului. Ambele pot face ca menstruatia sa fie mult mai grea si sa dureze mai mult decat ar trebui.

Anumite dispositive intrauterine. Multe femei folosesc un dispozitiv intrauterin de dimensiuni reduse in scop contraceptiv. Daca acest dispozitiv intrauterin nu contine hormoni dar poate ingreuna menstruatia.

 Probleme legate de sarcina. In cazuri rare, dupa ce spermatozoizii si ovulul se intalnesc, ovulul fecundat, aflat in crestere rapida se implanteaza in afara uterului si nu in interior, asa cum ar trebui. Aceasta se numeste sarcina ectopica. Nu poate fi o sarcina viabila si poate provoca probleme grave de sanatate, cum ar fi sangerari abundente, pe care le poti confunda cu o menstruatie abundenta. Un avort spontan, se petrece atunci cand un fat moare in uter, dar poate fi, de asemenea, cauza unei sangerari abundente.

Unele cancere feminine. Rareori, cancerul de uter, de colul uterin sau de ovare poate provoca sangerare excesiva la unele femei, si poate fi confundat cu o menstruatie abundenta.

Tulburari de coagulare. Nu sunt obisnuite, dar tulburarile de coagulare – mostenite genetic – ingreuneaza oprirea unei sangerari care are loc in urma unei taieturi de exemplu. De asemenea, pot ingreuna menstruatia femeii si o pot prelungi.

Anumite medicamente. Anticoagulantele sau antiinflamatoarele pot provoca menstruatii abundente provocand menoragia.

Alte probleme de sanatate, cum ar fi:

  • Endometrioza
  • Probleme cu tiroida
  • Boala inflamatorie pelvina (BIP)
  • Boala de rinichi
  • Boala hepatica

Sursa https://wb.md/3MnX8rQ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *