Menoragia – menstruația grea

Dacă te afectează menoragia, fluxul tău este atât de abundent încât va trebui să-ți schimbi tamponul o dată pe oră, sau cel puțin o dată la fiecare oră timp pe durata unei zile întregi. De asemenea, ai crampe atât de severe încât este imposibil să îți desfășori activitățile obișnuite, de zi cu zi.
Ce este menoragia?
Menoragia este termenul medical pentru menstruațiile neobișnuit de grele sau lungi. Multe femei au zile cu flux intens și crampe atunci când sunt la menstruație. Dar menoragia nu este obișnuită.
Menstruațiile grele sunt uneori cauzate de probleme de sănătate și pot cauza, la rândul lor, alte probleme de sănătate. Dacă ora de ora trebuie să schimbi tamponul în mod regulat, discută cu medicul tău. El este capabil să te ajute.
Simptomele menoragiei
Unele femei au menstruații abundente încă de la debutul ciclului menstrual în adolescență. Pentru altele, aceste neplăceri încep după ani sau chiar zeci de ani de menstruații tipice.
Este întotdeauna o idee bună să discuți cu medicul tău despre menstruațiile grele, mai ales dacă problema este nouă pentru tine și nu te-ai mai confruntat cu așa ceva. Efectele nu sunt deloc de neglijat. Pot cauza anemie (nivel scăzut de celule roșii din sânge), care te pot face să te simți slăbită, obosită sau fără suflu.
Femeile afectate de menoragie sunt nevoite:
- Să schimbe absorbantele sau tampoanele cel puțin o dată pe oră timp de una sau mai multe zile la rând.
- Să schimbe tampoanele în miezul nopții.
- Folosească uneori două tampoane simultan pentru a gestiona fluxul abundent.
Ele pot, de asemenea:
- Să amâne sau chiar renunțe din cauza crampelor dureroase la activitățile pe care le fac cu plăcere în mod normal.
- Să se confrunte cu un flux menstrual ce conține cheaguri de sânge de mărimea unei monede.
- Să aibă menstruații care durează mai mult de 7 zile.
- Să se simtă obosite sau fără suflu.
- Să sângereze între menstruații.
- Să sângereze după ce intră la menopauză.
Îți recomandăm și să citești articolul despre Cheaguri de sânge la menstruație.
Cauzele menoragiei și factorii de risc
Cauzele comune ale menstruației abundente includ:
Probleme hormonale. În fiecare lună, în interiorul uterului se formează o căptușeală pe care o elimini în timpul menstruației. Dacă nivelurile de hormoni nu sunt echilibrate, corpul tău poate face căptușeala prea groasă, ceea ce duce la sângerări abundente atunci când aceasta este eliminată. Atunci când nu ovulezi, echilibrul hormonal este perturbat, ceea ce duce la o „căptușeală” mai groasă și o menstruație mai dificilă.
Excrescențe în uter. Polipii sunt excrescențe din mucoasa uterului. Fibroamele sunt tumori benigne (necanceroase) care cresc în interiorul uterului. Ambele pot face ca menstruația să fie mult mai grea și să dureze mai mult decât ar trebui.
Anumite dispozitive intrauterine. Multe femei folosesc un dispozitiv intrauterin de dimensiuni reduse în scop contraceptiv. Dacă acest dispozitiv intrauterin nu conține hormoni, dar poate îngreuna menstruația.
Probleme legate de sarcină. În cazuri rare, după ce spermatozoizii și ovulul se întâlnesc, ovulul fecundat, aflat în creștere rapidă, se implantează în afara uterului și nu în interior, așa cum ar trebui. Aceasta se numește sarcină ectopică. Nu poate fi o sarcină viabilă și poate provoca probleme grave de sănătate, cum ar fi sângerări abundente, pe care le poți confunda cu o menstruație abundentă. Un avort spontan se petrece atunci când un făt moare în uter, dar poate fi, de asemenea, cauza unei sângerări abundente.
Unele cancere feminine. Rareori, cancerul de uter, de colul uterin sau de ovare poate provoca sângerare excesivă la unele femei și poate fi confundat cu o menstruație abundentă.
Tulburări de coagulare. Nu sunt obișnuite, dar tulburările de coagulare – moștenite genetic – îngreunează oprirea unei sângerări care are loc în urma unei tăieturi, de exemplu. De asemenea, pot îngreuna menstruația femeii și o pot prelungi.
Anumite medicamente. Anticoagulantele sau antiinflamatoarele pot provoca menstruații abundente, provocând menoragia.
Alte probleme de sănătate, cum ar fi:
- Endometrioza
- Probleme cu tiroida
- Boala inflamatorie pelviană (BIP)
- Boala de rinichi
- Boala hepatică