O infectie urinara poate fi o afectiune care apare atat in cazul femeilor, cu o frecventa mai ridicata, cat si in cazul barbatilor si este cauzata de prezenta unor germeni patologici la nivelul tractului urinar.
Majoritatea infectiilor urinare pot fi cauzate de enterobacterii dar unele pot fi cauzate de ciuperci (fungi) si, in cazuri mai rare, de virusuri.
O infectie urinara a tractului (ITU) poate afecta tractul urinar, inclusiv vezica urinara (cistita), uretra (uretrita), prostata (prostatita) sau rinichii (pielonefrita) si pot fi tratate cu antibiotice , dar acestea nu sunt intotdeauna necesare.
Infectia urinara este impartita in doua categorii, in functie de zona afectata:
- Infectie urinara inalta – ce afecteaza rinichii (pielonefrita)
- Infectie urinara joasa – afecteaza vezica urinara, uretra sau prostata. Acestea apar cu o frecventa mai mare.
Infectiile urinare de tract inferior sunt cele mai frecvente insa desi infectiile urinare de tract superior sunt mai rare, acestea sunt, de obicei, cele mai severe.
O infectie urinara are urmatoarele simptome:
Infectiile urinare nu au intotdeauna simptome insa atunci cand acestea apar la nivelul tractului inferior, pot include urmatoarele:
- Durere/usturime la urinare (disurie);
- Senzatia de arsura la urinare;
- Nevoia de a urina frecvent si eliminarea unei cantitati mici de urina (polakiurie);
- Urina tulbure si uneori cu sange (hematurie);
- Miros puternic al urinei;
- Dureri pelvine in cazul infectiei urinare la femei;
- Dureri rectale in cazul infectiei urinare la barbati (uneori);
- Uneori pot sa apara stari de oboseala.
Daca ai infectie urinara de tract superior, pe langa simptomele de mai sus, pot sa apara si simptome precum:
- Febra;
- Frisoane;
- Greata/varsaturi;
- Durere si sensibilitate in partile laterale in zona taliei si zona lombara.
In cazul infectiilor urinare ce apar la copii, simptomele ce apar pot fi urmatoarele:
- Temperatura ridicata;
- Stari de rau – in cazul bebelusilor si a copiilor mici poate sa apara si lipsa apetitului;
- Dificultate/durere la urinare;
- Urinari frecvente;
- Varsaturi si stari de neliniste/nervozitate.
In cazul aparitiei uneia din simptomele enumerate mai sus trebuie sa mergeti la medic pentru analize amanuntite. De asemenea daca nu este necesara administrarea de antibiotic atunci puteti apela la unul din suplimentele naturale pentru infectii urinare precum Uriprev, Uriprev Acut sau Uriprev Complex.
Din lista ingredientelor active ale acestor suplimente pentru sanatatea tractului urinar se numara Hibiscus Sabdariffa, salvia (Salvia officinalis), strugurii ursului (Arctostaphylos Uva-Ursi), soc (Sambucus Nigra), merisor, cozi de cirese, matasea porumbului, cimbru.
Sunt suplimente alimentare ce pot completa tratamentul cu antibiotice insa pot fi folosite si ca tratament unic pentru infectiile de tract urinar.
Cauzele infectiei urinare
De la ce poate aparea o infectie urinara? Ei bine, infectiile de tract urinar apar, cel mai adesea, atunci cand bacteriile intra in tractul urinar (prin uretra) si incep sa se inmulteasca in vezica urinara.
Bacteriile ce cauzeaza aparitia infectiilor urinare traiesc, adesea, in jurul vaginului sau in jurul rectului, de aceea este esentiala o igiena corecta (dupa urinare, sa se stearga zona din fata in spate si nu invers).
Infectia urinara poate sa apara din cauza urmatoarelor microorganisme:
- Klebsiella pneumoniae;
- Escherichia coli;
- Proteus spp.;
- Enterococcus spp.;
- Staphylococcus saprophyticus;
Factori de risc ce pot creste probabilitatea de aparitie a unor infectii urinare:
- Diabetul;
- Infectii urinare anterioare;
- Igiena precara;
- Dificultati in golirea completa a vezicii urinare;
- Dupa folosirea recenta a unui cateter sau utilizarea prelungita a acestora;
- Refluxul vezico-uretral;
- Afectiuni ce provoaca blocaje in tractul urinar ( pietrele la rinichi, prostata marita);
- Varsta – adultii mai in varsta pot dezvolta mai frecvent infectii urinare;
- Sistem imunitar slabit;
- Abuzul de antibiotice;
- Alimentatie necorespunzatoare – deficit de vitamine A, C, E precum si un nivel redus al unor minerale ca zinc, fier, seleniu sau magneziu.
Cu ce ne tratam in caz de infectie urinara?
In primul rand, pentru a primi un diagnostic corect si pentru a stabili tipul infectiei urinare de care suferiti, trebuie sa consultati medicul si sa efectuati analizele specifice pentru urina.
De cele mai multe ori, infectiile urinare nu necesita tratament cu antibiotic. Doar medicul va poate recomanda un tratament cu antibiotic in functie de tipul infectiei urinare si de gravitatea afectiunii.
Atunci cand infectiile urinare sunt insotite de dureri, medicul poate prescrie si analgezice. Tipul tratamentului si durata acestuia depinde foarte mult de tipul infectiei urinare dar si de simptomele prezente.
In cazul infectiilor urinare de tract inferior ce prezinta simptome usoare, se poate administra un tratament format din capsulele Uriprev Acut, ceaiul Uriprev sau plicurile Uriprev ce pot fi dizolvate in lichid si au o administrare foarte usoara.
Prevenirea aparitiei infectiilor urinare
Ca orice alta afectiune si infectia urinara poate fi prevenita daca veti urma cativa pasi simpli:
- Consumati cat mai multa apa – astfel urina va fi mai diluata, veti urina mai des permitand eliminarea bacteriilor din tractul urinar;
- Consumati suc de afine – sucul de afine, la fel ca si consumul de merisoare/suc de merisoare, poate preveni infectia urinara;
- In cazul femeilor, dupa urinare, stergeti zona din fata in spate pentru a preveni raspandirea bacteriilor din regiunea anala catre vagin si uretra;
- Urinati imediat dupa actul sexual pentru a ajuta la eliminarea bacteriilor;
- Evitati folosirea produselor de igiena cu parfum;
- Urinati ori de cate ori aveti nevoie;
- Folositi lenjerie intima din bumbac si evitati lenjeria stramta si sintetica;
- Schimbati frecvent absorbantele zilnice sau cele pentru incontinenta urinara.
Beneficiile Uriprev in infectiile urinare de tract inferior
Uriprev este un complex creat pentru sanatatea tractului urinar, cu extract standardizat de Hibiscus sabdariffa si este compus din 3 produse:
Uriprev – plicuri cu continut dizolvabil
Acest tratament contine extract standardizat de Hibiscus sabdariffa (ellirose®) ce contribuie la mentinerea sanatatii tractului urinar, are proprietati antibacteriene si asigura buna functionare a acestuia. De asemenea, poate fi folosit ca adjuvant in tratamentele cu antibiotic dar poate fi administrat si ca atare, fiind o alternativa naturala eficienta impotriva ITU.
Administrarea suplimentului Uriprev diminueaza semnificativ simptomele infectiilor urinare, sporeste confortul urinar si previne recidiva ITU pentru E. Coli si Candida albicans.
Plicurile Uriprev sunt recomandate chiar de la aparitia primelor simptome ale infectiei urinare, diminuându-le si prevenind recidiva infectiei.
Mod de utilizare – Uriprev este recomandat adultilor si copiilor cu varsta de peste 12 ani. Doza zilnica este de 1-2 plicuri dizolvate in 100 ml de apa calduta. Nu este indicat persoanelor alergice la unul din ingredientele din compozitia plicurilor sau femeilor insarcinate.
Uriprev Acut
Uriprev Acut este un supliment sub forma de capsule si este destinat persoanelor care au simptome ale infectiei urinare. Acesta contribuie la diminuarea simptomelor ITU prin dublu mecanism – antiadeziune pentru bacteriile patogene si acidificarea urinei.
Datorita faptului ca are in compozitia sa ellirose® (extract standardizat de Hibiscus sabdariffa), acestea sunt capabile sa contribuie la o buna functionare a tractului urinar.
Printre ingredientele produsului se mai numara si frunze de strugurii-ursului cu efecte diuretice si extract de frunze de salvie cu proprietati antiseptice, pentru confortul urinar.
Capsulele Uriprev Acut se administreaza adultilor cate 1-2 capsule/zi iar tratamentul dureaza minim 10 zile. In cazul copiilor cu varsta peste 12 ani, se administreaza cate 1 capsula/zi.
Uriprev Complex
Pachetul Uriprev Complex contine Uriprev plicuri, ceaiul Uriprev Fito si capsulele Uriprev Acut si este recomandat in tratarea infectiilor urinare deoarece actioneaza in faza acuta a acestora, previne recidiva infectiilor, sustine tratamentul cu antibiotice si asigura buna functionare a tractului urinar.
Din ceaiul Uriprev Fito se prepara o infuzie care se consuma zilnic, cate 2 cani de ceai. Pentru infuzie veti folosi 1 lingura de ceai Uriprev Fito si o cana de apa fiarta ce se lasa la infuzat timp de 15 minute.