Afectiuni

Durere de ficat – de ce apare? cum o tratam?

Am o durere de ficat, si nu stiu de ce

Ficatul este un organ alcatuit din patru lobi, situat in partea dreapta superioara a cavitatii abdominale sub diafragma si in partea dreapta a stomacului. Ficatul este considerat a fi cea mai complexa uzina a organismului, ficatul uman indeplinind peste 500 de functii, indispensabile vietii normale. 

Printre cele peste 500 de sarcini ale sale se numara:

  • Sinteza colesterolului, fosfolipidelor, lipoproteinelor si a lipidelor;
  • Producerea bilei;
  • Neutralizarea toxinelor, etc.

Cum se simte o durere de ficat?

Chiar daca este cel mai mare organ din interiorul corpului uman, localizarea unei dureri de ficat este o sarcina dificila deoarece, de exemplu, este foarte usor sa o confunzi cu durerea provocata de o afectiune a stomacului – situat chiar in stanga sa. In funcție de cauza, un ficat care doare poate aparea ca o durere localizata in partea centrala a abdomenului, in spate sau chiar in umeri.

Realitatea este ca ficatul nu are nici un receptor de durere si, de cele mai multe ori, durerea apare deoarece membrana care inconjoara ficatul este inflamata din cauza unei boli sau a unei leziuni.

Durerea de ficat in hepatita virala

Hepatita virala este o inflamatie a ficatului. Cele mai frecvente trei tipuri sunt hepatita A, B și C. Acestea sunt cauzate de diferite virusuri care infecteaza ficatul. Durerile care apar in cazul hepatitelor virale sunt localizate in partea superioara dreapta a abdomenului, unde se afla ficatul. Alte simptome frecvente intalnite in hepatita sunt:

  • Oboseala,
  • Greata sau varsaturile,
  • Culoare galbena a pielii sau ochilor – cunoscuta sub denumirea de icter,
  • Urina de culoare inchisa.

Durerea de ficat in hepatita alcoolica

Consumul excesiv de alcool suprasolicita si inflameaza ficatul ducand astfel la hepatita alcoolica. Durerea provocata de hepatita alcoolica poate face ca abdomenul sa fie sensibil. De asemenea, este posibil sa:

  • pierdeti in greutate,
  • aveti o pofta de mancare redusa, 
  • va confruntati cu episoade de greata sau varsaturi,
  • aveti febra,
  • va simtiti obositi si/sau slabit.

Durerea de ficat in boala ficatului gras – steatoza hepatica

O greutate prea mare, diabetul sau o dieta bogata in grasimi pot determina acumularea de grasime la nivelul ficatului. In timp, netratata, steatoza hepatica poate duce la cicatrizarea ficatului si il poate impiedica sa functioneze corect. Ficatul gras, de cele mai multe ori nu produce niciun simptom. Cu toate aceastea, va puteti simti obositi sau puteti resimti o durere surda constanta, fie in partea dreapta superioara a abdomenului, fie generalizata.

Durerea de ficat in Sindromul Fitz-Hugh-Curtis

Sindromul Fitz-Hugh-Curtis este o afecțiune mai putin frecventa, a bolii inflamatorii pelviene care afectează femeile aflate la varsta fertila.  Sindromul Fitz-Hugh-Curtis este o inflamatie a capsulei hepatice cu formare de aderente care are ca rezultat dureri bruste si severe in partea superioara dreapta a abdomenului, care se pot extinde la brat si umar. Sindromul Fitz-Hugh_Curtis este o infectie bacteriana. Aceasta inflameaza tesuturile din jurul ficatului (medicul dumneavoastra ar putea numi acest lucru perihepatita) si poate afecta tractul genital. De asemenea, va puteti confrunta cu febra, frisoane sau dureri de cap.

Durerea de ficat in abcesul sau chistul hepatic

O infecție bacteriana, fungica sau parazitara la nivelul ficatului poate forma un abces sau o punga de puroi care la randul ei poate provoca o durere de ficat. Abdomenul poate deveni sensibil in partea superioara dreapta. La consultul medical, se poate resimti prin palpare un ficat de dimensiuni marite. De obicei, in astfel de situatii va puteti confrunta cu febra si frisoane.

Chisturile sunt, de asemenea, pungi de lichid, dar de obicei nu sunt infectate. In cazul in care chisturile au dimensiuni mari, va puteti simti inconfortabil indeosebi datorita senzatiei de ”plin” resimtita la nivelul abdomenului. Uneori chisturile pot sangera, ceea ce poate provoca dureri bruste si severe in partea superioara dreapta a abdomenului si umarului.

Sindromul Budd-Chiari poate provoca o durere de ficat

Sindromul Budd-Chiari este o afectiune rara caracterizata prin obstructia venelor ficatului care controleaza fluxul sanguin din ficat. Cand fluxul de sange care iese din ficat este impiedicat, sangele refuleaza in ficat, ceea ce determina marirea acestuia (hepatomegalie). Obstructionarea venelor poate fi cauzata de cheaguri de sange sau/si de leziune la nivelul ficatului. Durerile in astfel de cazuri, pot aparea la nivelul superior drept al abdomenului.

Durerea de ficat in tromboza venei portale

Vena porta este vasul care aduce sangele la ficat de la intestine. Atunci cand un cheag de sange blocheaza vena, durerea este brusca si resimtita in partea superioara a abdomenului, langa ficat.

Durerea de ficat in cazul leziunilor la nivelul ficatului

Datorita marimii sale, accidentele, caderile precum si alte traumatisme pot produce leziuni la nivelul ficatului. In cazul leziunilor care duc la sangerarea ficatului puteti resimti durere si sensibilitate crescutas in abdomen si in umarul drept. De asemenea, este posibil sa va confruntati si cu alte simptomte caracteristice pierderii de sange. 

Cancerul de ficat poate provoca o durere de ficat

In majoritatea cazurilor, nu veti resimti nici o durere pana in momentul in care cancerul de ficat se afla in stadiu avansate. Din momentul in care incepe sa fie resimtita durerea aceasta poate aparea oriunde, de la abdomen pana la umar. Medicul dumneavoastra poate fi capabil sa simta o umflatura apasand pe partea dreapta a abdomenului. De asemenea, este posibil sa:

  • pierdeti in greutate,
  • aveti mancarimi la nivelul pielii,
  • aveți pielea sau ochii galbeni,
  • simtiti stomacul umflat.

 Calculi biliari

Vezica biliara este pozitionata chiar sub ficat.  Calculii biliari sunt de fapt, exces de colesterol in bila sau exces de bilirubina si pot provoca dureri care pot fi confundate foarte usor cu cele care provin de la ficat. Este posibil sa aveți dureri bruste care se agraveaza rapid. Durerea cauzata de calculi biliari poate fi localizata in centrul sau in partea dreapta a abdomenului superior, intre omoplați sau in umărul drept.

Cand trebuie sa discutati cu medicul sau sa va programati pentru un consult:

  • Daca durerea in partea dreapta a abdomenului apare brusc,
  • Daca durerea este puternica, are o durata mai mare de timp sau va impiedica sa va desfasurati activitatile normale.

Fiti atenti la urmatoarele simptome care pot indica ca aveti nevoie de consult/tratament medical:

  • Icterul
  • Febra
  • Frisoane
  • Greata sau varsaturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *