Sfatul Specialistului

Cum se produce dezechilibrul hormonal

Dezechilibru hormonal - cat de rau ma poate afecta?

În zilele noastre, ritmul rapid și solicitant de viață pune presiune asupra organismului, ceea ce ne poate provoca un dezechilibru hormonal. Nu de puține ori nu ne hrănim la timp sau nu oferim corpului nutrienții de care are nevoie. În plus, suntem expuși la mai multe toxine chimice produse de om decât în ​​orice alt moment din istoria speciei umane.

Majoritatea dezechilibrelor hormonale sunt o reflectare a alegerilor stilului de viață pe o perioadă lungă de timp, poate luni, ani sau chiar zeci de ani. Problemele ciclului menstrual ce apar sunt adesea legate direct de un dezechilibru hormonal. Pentru a restabili echilibrul și sănătatea în corp, trebuie să schimbi modul în care abordezi viața. Să te hrănești corect ar fi unul din cei mai importanți pași.

Cum se poate produce un dezechilibru hormonal?

Iată principalele cauze ale dezechilibrelor hormonale care afectează ciclul menstrual:

Dezechilibru hormonal – Stresul

Cercetările arată că stresul crește nivelul hormonilor, cum ar fi cortizolul, care inhibă principalii hormoni sexuali ai organismului GnRH (hormonul de eliberare a gonadotropinei). Tot stresul este legat de suprimarea ovulației și diminuarea libidoului.

GnRH este responsabil pentru eliberarea hormonului luteinizant și a hormonului foliculostimulant (FSH) de către glanda pituitară, suprimarea testosteronului, estrogenilor și de comportamentul sexual. Stresul cronic poate provoca lipsa libidoului, precum și o scădere a fertilității generale. Stresul cronic poate provoca oboseală suprarenală și probleme tiroidiene.

Dr. Christiane Northrop explică acest lucru bine: „Hormonii de stres, cortizolul și epinefrina, care sunt produși de glandele suprarenale, pot face ravagii asupra metabolismului hormonal normal. De exemplu, dacă sari peste ovulații, ai niveluri de progesteron foarte scăzute, dar nivelurile de estrogen sunt ridicate. Acest tip de estrogen se mai numește estrogen de dominație. Corpul tău va transforma estrogenul în substanțe care acționează ca hormoni de stres suplimentari.”

Nutriția necorespunzătoare

Organismul este extrem de sensibil la nivelurile de vitamine, minerale și lichide. Dacă nu mănânci zilnic alimente integrale sănătoase, corpul tău nu poate funcționa corespunzător. În plus, atunci când consumi alimente nesănătoase, pline de conservanți, coloranți și alte substanțe chimice procesate, este posibil să deteriorezi glandele endocrine, provocând astfel dezechilibru hormonal. Mulți aditivi alimentari sunt xenohormoni. Ai nevoie de alimente integrale, în starea lor naturală, pentru a susține echilibrul hormonal. De asemenea, ai nevoie de apă potabilă filtrată curată pentru a susține nivelul de lichide și pentru a elimina toxinele.

Xenohormonii

Xenohormonii sunt substanțe chimice fabricate de om. Aceste substanțe au capacitatea de a interfera cu funcțiile naturale și dezvoltarea corpului tău. Nu numai că pot imita hormonii naturali, dar pot bloca activitatea altor hormoni. Toți xenohormonii sunt perturbatori endocrini. Ei pot modifica modul în care hormonii naturali sunt produși, metabolizați și eliminați.

Surse comune de xenohormoni:

  • Solvenți și adezivi (vopsea, lac de unghii, produse de curățare de uz casnic)
  • Materiale plastice
  • Carne non-organică (atunci când animalelor li se administrează hormoni pentru a se îngrășa sau pentru a crește mai repede)
  • Pesticide, erbicide, fungicide
  • Emulgatori din săpun și cosmetice
  • PCB-uri (bifenili policlorurați) din deșeurile industriale
  • Anticoncepționale hormonale

Poți absorbi xenohormonii prin ingestie, inhalare și contact direct cu pielea.

Stilul de viață

Persoanele care duc o viață cu un nivel ridicat de stres, sunt sedentare, au tulburări de somn sau care aleg să consume în mod regulat prea mult zahăr, băuturi alcoolice, fumează sau consumă droguri, inclusiv multe medicamente, pot provoca dezechilibre hormonale în organism.

Genetica

Se fac numeroase cercetări privind legătura dintre predispoziția genetică și dezechimbrele hormonale. Se știe deja că genetica influențează obezitatea, diabetul, bolile autoimune și bolile cardiovasculare. Toate aceste boli pot fi cauzate de dezechilibrul hormonal, dar pot și provoca dezechilibre hormonale.

Grăsimea corporală

Celulele adipoase din organism, numite adipocite, produc și stochează estrogen. „Pe lângă producția directă de hormoni proprii, țesutul adipos influențează hormonii secretați de alte organe endocrine. Prea puțină grăsime corporală creează probleme similare.ga productia directa de hormoni proprii, tesutul adipos influenteaza hormonii secretati de alte organe endocrine. Prea putina grasime corporala creaza probleme similare.

Femeile care nu au cantități adecvate de grăsime corporală pot avea neregularități ale ciclului menstrual, probleme de anovulație și infertilitate. Scăderea țesutului adipos din organism poate provoca oprirea ovulației.

Persoanele cu un IMC > 30 pot avea niveluri ridicate de estrogen în organism din cauza unei cantități mai mari de grăsime corporală, care poate contribui, de asemenea, la infertilitate. Prezența estrogenului de dominație scade fertilitatea.

Tumora

O tumoare pe una dintre glandele endocrine poate afecta eliberarea corectă a hormonilor. O tumoare benignă la nivelul hipofizei este cel mai frecvent tip de tumoare care cauzează dezechilibru hormonal.

Menopauza

Schimbări hormonale uriașe încep să aibă loc pe măsură ce femeile înaintează în vârstă. Între 40-60 de ani, nivelurile hormonale încep să se modifice pentru a permite organismului să treacă prin menopauză. Acest lucru durează mai mulți ani. Perimenopauza și modificările hormonale ce preced menopauza sunt complet normale, deși fac ca organismul să se simtă probabil dat peste cap.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *