Aceasta harnica vitamina are multe roluri importante. Iti influenteaza starea de spirit, apetitul, somnul, chiar si modul de a gandi. Ai nevoie de vitamina B6 pentru a lupta impotriva infectiilor, pentru a transforma mancarea consumata in energie si pentru a ajuta sangele sa aduca oxigen catre cele mai indepartate celule ale corpului tau. Desi sunt rare sansele sa epuizezi rezervele de vitamina B6, tinand cont de importanta ei, chiar nu iti permiti sa lasi sa se intample asta.
Cum imi dau seama daca am deficit de Vitamina B6?
Nivelul energiei in declin
Daca nivelul de vitamina B6 din corpul tau este scazut poti face anemie, ceea ce inseamna ca numarul globulelor rosii este de asemenea scazut facandu-te sa te simti obosit si slabit. Anemia poate surveni in corp si in urma unei carente de fier sau a altor vitamine, precum vitamina B12 sau acidul folic.
Carenta de vitamina B6 poate provoca Iritatii
Semne ca iti lipseste vitamina B6 pot aparea si pe piele. Corpul tau trece prin schimbari de natura chimica, acestea provocand eruptii cutanate aparute de cele mai multe ori pe fata, ce poarta numele de dermatita seboreica. Eczema devine vizibila din ce in ce mai mult pe masura ce timpul trece. Daca deficitul este minor, simptomele pot aparea in timp – luni sau ani.
Buze uscate, crapate
Poti observa usor orice carenta a vitaminei B6 daca esti atent la gura ta. Buzele tale ar putea fi uscate si colturile pot fi crapate, chiar si limba ar putea sa se umfle.
Sistem imunitar slabit
Carenta de vitamina B6 ingreuneaza lupta organismului cu infectiile si bolile si asta se poate transforma intr-un cerc vicios rezultant un sistem imunitar slabit. De asemenea, cancerul si alte boli iti pot epuiza rezerva de vitamina B6, situatie in care ar trebui sa ai chiar si mai multa cantitate de vitamina B6 ca sa poti compensa. Poti face asta foarte simplu cu ajutorul unui supliment ce contine vitamina B6.
Amorteala mainilor sau a picioarelor
Simti furnicaturi in degete? Ai picioarele amortite? Vinovata de acest lucru poate fi o tulburare nervoasa numita si neuropatie periferica, tulburare ce poate fi declansata de lipsa vitaminei B6. Aceasta si alte vitamine din grupul B, precum B12 sunt esentiale pentru pastrarea sanatatii celulelor nervoase.
Bebe morocanos
Un bebe morocanos poate semnala faptul ca ai un deficit de vitamina B6. Aceasta se poate intampla in situatia in care iti hranesti bebelusul exclusiv cu lapte matern pe durata de minim 6 luni. Niveluri prea scazute ale vitaminei pot chiar sa duca la convulsii si, de asemenea, pot acutiza simtul auzului infantului, devenind hipersensibil la zgomote, suparandu-se din orice.
Greata matinala
Viitoarele mamici au nevoie mai mult decat oricine de vitamina B6 in dieta lor zilnica. Daca te simti rau din cauza greturilor sau a varsaturilor (nu numai de dimineata) un supliment cu vitamina B6 poate ajuta, bineinteles doar dupa consultarea unui medic specialist.
Deficit de atentie/gandire/compre-hensibilitate (“foggy/clouded brain”)
Vitamina B6 ajuta la echillibrarea starii de spirit si a memoriei. Daca observi ca esti confuz sau trist fara motiv, mai ales cu cat inaintezi in varsta, poti pune acest lucru pe seama lipsei vitaminei B6. Esti mai predispus la depresie dupa un accident vascular cerebral, dupa o fractura de sold sau alte boli cronice. Uneori vitamina B6 ajuta daca este luata impreuna cu alte vitamine B, iar in cazul deficitului poate sa iti reduca din capacitatile cognitive.
Doza zilnica necesara de vitamina B6
Doza zilnica necesara de vitamina B6 depinde in mare parte de varsta. Bebelusii intre 7-12 luni au nevoie de 0.3 mg/zi, doza marindu-se pe masura ce cresc. Pentru persoanele trecute de 50 de ani este nevoie de minimum 5 ori mai mult: 1.7 mg/zi la barbati si 1.5 mg/zi la femei, iar femeile insarcinate au nevoie de cea mai mare cantitate de vitamina B6, respectiv de 1.9 mg/zi.
Surse de vitamina B6: Proteine
Este usor sa obtii toata cantitatea de vitamina B6 din alimente, carnea de pui, de vita si peste sunt unele dintre cele mai la indemana surse. Din doar 85 g de ton iti poti lua aproape jumatate din necesarul zilnic al unui adult, aceeasi cantitate de somon iti va aduce 30%, iar aceeasi cantitate de pui iti va oferi 25%.
Surse de vitamina B6: Legume si fructe
Iti plac legumele bogate in amidon precum cartofii, ignamele (o ruda a cartofului) sau porumbul? Acestea reprezinta sursa principala prin care americanii isi iau doza optima de vitamina B6. Fructele sunt o alta sursa importanta (exceptie facand citricele precum portocalele sau grepfruitul). O cana de naut, caruia i se mai spune si “fasole Garbonzo”, aduce jumatate din necesarul zilnic.
Carente de Vitamina B6 – care pot fi cauzele?
Carentele severe de vitamina B6 sunt rare, dar se pot intalni la varstnici daca acestia nu mananca suficiente alimente sau pentru ca organismul nu mai absoarbe cu aceeasi eficienta nutrientii. Vinovati de aceasta malabsorbtie ar putea fi mai multi factori precum imbolnavirea rinichilor sau alte boli care previn intestinul subtire din a-si procura nutrientii, de asemenea si abuzul de alcool sau unele medicamente prescrise te pot lasa fara aceasta vitamina. Daca doctorul tau iti prescrie un medicament nou nu ezita sa-i adresezi cateva intrebari despre efectul acestuia asupra intregului corp.
Pot ajuta suplimentele alimentare?
Daca nu reusesti sa procuri suficienta vitamina B6 din alimentatie, cu siguranta suplimentele iti pot fi de ajutor. Poti opta pentru o varianta de multivitamine sau poti lua un supliment dedicat.
In ambele cazuri ar trebui sa-i spui doctorului daca mai iei si alte medicamente sau suplimente. Ai grija sa nu iei doze excessive din aceasta vitamina caci iti poate produce leziuni sau inflamatii la nivelul celulelor nervoase, arsuri la stomac sau greata. Limita valorii zilnice de siguranta este mai mica de 100 mg.