Sfatul Specialistului

Culoarea sângelui menstrual

Culoarea sangelui menstrual - afla semnificatiile in functie de culoare

Nu ar trebui să te sperie culoarea sângelui menstrual! Este posibil să observi variații în culoarea sângelui de la menstruație. Uneori, este un pic maroniu sau aproape negru, pentru ca mai târziu să devină un roșu deschis.

Starea generală de sănătate afectează mai mult momentul apariției și durata menstruației tale decât aspectul acesteia, dar există câteva motive pentru care sângele de la menstruație poate varia în culoare.

Ce semnificație are culoarea sângelui menstrual?

Sângele și țesutul își schimbă culoarea în funcție de cât timp a fost expus la oxigenarea aerului. Gândește-te când îți tai pielea – sângele roșu iese dintr-o rană proaspătă. Dacă îi pui un bandaj și îl verifici a doua zi, vei vedea că sângele care era roșu intens la început va avea o nuanță mai închisă. Culoarea sângelui pare mai întunecată, deoarece a reacționat cu oxigenul, iar majoritatea apei din sânge s-a evaporat, rezultând o pigmentare mai concentrată.

Endometrul este căptușeala interioară a uterului, care este locul în care un ovul fertilizat s-ar implanta și crește. Endometrul este format din țesut extrem de vascularizat cu artere speciale. Acest lucru oferă ovulului fecundat acces rapid și ușor la un aport de sânge proaspăt (care transportă nutrienți și oxigen), astfel încât acesta poate începe să se dezvolte.

Chiar înainte de a începe menstruația, aceste artere spirale specializate se contractă, pentru a limita pierderea de sânge. După constricția arterelor spirale, endometrul începe să se desprindă în bucăți, începând cu straturile mai profunde ale uterului. Endometrul nu se desprinde tot dintr-o dată, este o separare mai lentă și controlată și este nevoie de timp pentru ca țesutul tău endometrial să se elimine prin colul uterin și vagin. Sângele și țesutul inițial pot părea roșu închis, maro sau chiar negru, deoarece durează mai mult pentru a ieși din corp.

Pe măsură ce țesutul se desprinde, rămân în urmă capete sfărâmate ale vaselor de sânge care continuă să sângereze. De aici provine sângele roșu strălucitor pe care îl poți vedea în timpul menstruației. În cele din urmă, trombocitele (bucăți de celule implicate în coagularea sângelui) sunt activate pentru a se grupa și a forma un dop pentru a opri sângerarea, punând capăt menstruației.

Pe măsură ce sângerarea încetinește spre sfârșitul menstruației, sângele poate apărea din nou roșu sau maro mai închis.

Culoarea sangelui la menstruatie

Sânge menstrual negru, sânge menstrual maro sau roșu închis

La inceputul sau sfarsitul menstruatiei, sangele poate avea o nuanta maro sau rosu inchis si poate avea o consistenta groasa – dar, de asemenea, este normal ca primele semne ale menstruatiei tale sa fie rosu aprins si mai lichide.

Ține menstruația sub control! Bucură-te de un ciclu regulat în fiecare lună cu produse din gama NorMens!

NorMens

47,00 lei

Normens Flux

68,20 lei

Pachetul NorMens pentru ciclu regulat

Prețul inițial a fost: 141,00 lei.Prețul curent este: 119,85 lei.

Pachet Normens Flux (cură 3 luni)

Prețul inițial a fost: 204,60 lei.Prețul curent este: 173,91 lei.

Dacă observi sânge menstrual maro la începutul sau la sfârșitul menstruației, este deoarece sângele e mai vechi și a durat mai mult pentru a părăsi uterul. Căptușirea uterină se închide la culoare din ce în ce mai mult în funcție de timpul necesar pentru a părăsi corpul.

Cheagurile de sânge sunt normale în zilele cele mai abundente ale menstruației și pot apărea roșu închis sau aproape negru. Citește mai multe despre cheagurile de sânge la menstruație.

Sânge menstrual roșu deschis (strălucitor)

Fluxul menstruației devine de obicei mai abundent în a doua sau a treia zi a ciclului, pe măsură ce mucoasa uterină se elimină mai repede. Sângele menstrual roșu deschis este sânge mai nou, deci nu are timp să se întunece înainte de a ieși din corp..

Sânge menstrual roz

„Spotting” este orice sângerare care se produce în afara menstruației regulate. Unele persoane se confruntă cu ciclu mijlociu, cunoscut și sub numele de sângerare de ovulație. Sângerarea care se amestecă cu lichidul cervical fertil poate să apară roșu deschis sau rozaliu.

Descărcarea vaginală cu apă, roz, care apare neregulat (fără un tipar și care nu are legătură cu ciclul menstrual) poate fi un semn al cancerului de col uterin și ar trebui evaluată de medic specialist.

Sânge menstrual gri

Dacă ai scurgeri vaginale de nuanță gri, acesta ar putea fi un semn al unei infecții. Dacă ai sângerări puternice cu bucăți de țesut cenușiu, acest lucru ar putea fi un semn al unui avort spontan. Consultarea unui medic ginecolog este recomandată pentru oricare dintre situații.

Culoarea Sângelui menstrual înțeleasă greșit.

Sănătatea reproductivă și menstruală este încă greșit înțeleasă și nu primește suficientă atenție în comparație cu alte aspecte ale sănătății. Lipsa unei educații și a unei cercetări adecvate privind aspectele sănătății femeilor afectează negativ oamenii la nivel mondial, în nenumărate moduri.

Sângele menstrual de mai multe culori și nuanțe este normal și nu înseamnă nimic grav.

Anumite schimbări de culoare ale sângelui din timpul menstruației nu reprezintă motive să te îngrijorezi. Dar atenție la volumul fluxului, la modificările lungimii ciclului și la durerea sau la orice sângerare care nu are un tipar, deoarece acestea pot indica probleme mai grave.

Dacă ți-a plăcut articolul despre culoarea sângelui menstrual, îți recomandăm și articolul despre fazele ciclului menstrual.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *