Sfatul Specialistului

Culoarea sangelui menstrual

Culoarea sangelui menstrual - afla semnificatiile in functie de culoare

Nu ar trebui sa te specrie culoarea sangelui menstrual! Este posibil sa observi variatii in culoarea sangelui de la menstruatie. Uneori, este un pic maroniu sau aproape negru, pentru ca mai tarziu sa devina un rosu deschis.

Starea generala de sanatate afecteaza mai mult momentul aparitiei si durata menstruatiei tale decat aspectul acesteia, dar exista cateva motive pentru care sangele de la menstruatie poate varia in culoare.

Ce semnificatie are culoarea sangelui menstrual?

Sangele si tesutul isi schimba culoarea in functie de cat timp a fost expus la oxigenarea aerului. Gandeste-te cand iti tai pielea – sangele rosu iese dintr-o rana proaspata. Daca ii pui un bandaj si il verifici a doua zi, vei vedea ca sangele care era rosu intens la inceput, va avea o nuanta mai inchisa. Culoarea sangelui pare mai intunecata, deoarece a reactionat cu oxigenul, iar majoritatea apei din sange s-a evaporat, rezultand o pigmentare mai concentrata.

Endometrul este captuseala interioara a uterului, care este locul in care un ovul fertilizat s-ar implanta si creste. Endometrul este format din tesut extrem de vascularizat cu artere speciale. Acest lucru ofera ovulului fecundat acces rapid si usor la un aport de sange proaspat (care transporta nutrienti si oxigen), astfel incat acesta poate incepe sa se dezvolte.

Chiar inainte de a incepe menstruatia, aceste artere spirale spirale specializate se contracta, pentru a limita pierderea de sange. Dupa constrictia arterelor spirale, endometrul incepe sa se desprinda in bucati, incepand cu straturile mai profunde ale uterului. Endometrul nu se desprinde tot dintr-o data, este o separare mai lenta si controlata si este nevoie de timp pentru ca tesutul tau endometrial sa se elimine prin colul uterin si vagin. Sangele si tesutul initial pot parea rosu inchis, maro sau chiar negru, deoarece dureaza mai mult pentru a iesi din corp.

Pe masura ce tesutul se desprinde, raman in urma capete sfaramate ale vaselor de sange care continua sa sangereze. De aici provine sangele rosu stralucitor pe care il poti vedea in timpul menstruatiei. In cele din urma, trombocitele (bucati de celule implicate in coagularea sangelui) sunt activate pentru a se grupa si a forma un dop pentru a opri sangerarea, punand capat menstruatiei.

Pe masura ce sangerarea incetineste spre sfarsitul menstruatiei, sangele poate aparea din nou rosu sau maro mai inchis.

Culoarea sangelui la menstruatie

Sange menstrual negru, sange menstrual maro sau rosu inchis

La inceputul sau sfarsitul menstruatiei, sangele poate avea o nuanta maro sau rosu inchis si poate avea o consistenta groasa – dar, de asemenea, este normal ca primele semne ale menstruatiei tale sa fie rosu aprins si mai lichide.

Tine menstruatia sub control! Bucura-te de un ciclu regulat in fiecare luna cu NorMens!

Daca observi sange menstrual maro la inceputul sau la sfarsitul menstruatiei, este deoarece sangele e mai vechi si a durat mai mult pentru a parasi uterul. Captusirea uterina se inchide la culoare din ce in ce mai mult in functie de timpul necesar pentru a parasi corpul.

Cheagurile de sange sunt normale in zilele cele mai abundente ale menstruatiei si pot aparea si rosu inchis sau negru aproape inchis. Citeste mai multe despre cheagurile de sange in timpul menstruatiei aici.

Sange menstrual rosu deschis (stralucitor)

Fluxul menstruatiei devine de obicei mai abundent in a doua sau a treia zi a ciclului, pe masura ce mucoasa uterina se elimina mai repede. Sangele menstrual rosu deschis este sange mai nou, deci nu are timp sa se intunece inainte de a iesi din corp.

Sange menstrual roz

“Spotting” este orice sangerare care se produce in afara menstruatiei regulate. Unele persoane se confrunta cu ciclu mijlociu, cunoscut si sub numele de sangerare de ovulatie. Sangerarea care se amesteca cu lichidul cervical fertil poate sa apara rosu deschis sau rozaliu.

Descarcarea vaginala cu apa, roz, care apare neregulat (fara un tipar si care nu are legatura cu ciclul menstrual) poate fi un semn al cancerului de col uterin si ar trebui evaluata de medic specialist.

Sange menstrual gri

Daca ai scurgeri vaginale de nunte gri, acesta ar putea fi un semn al unei infectii. Daca ai sangerari puternice cu bucati de tesut cenusiu, acest lucru ar putea fi un semn al unui avort spontan. Consultarea unui medic ginecolog este recomandata pentru oricare dintre situatii.

Culoarea sangelui menstrual inteleasa gresit.

Sanatatea reproductiva si menstruala este inca gresit inteleasa si nu primeste suficienta atentie in comparatie cu alte aspecte ale sanatatii. Lipsa unei educatii si a unei cercetari adecvate privind aspectele sanatatii femeilor afecteaza negativ oamenii la nivel Mondial, in nenumarate moduri.

Sangele menstrual de mai multe culori si nuante este normal si nu inseamna nimic grav.

Anumite schimbari de culoare ale sangelui din timpul menstruatiei nu reprezinta motive sa te ingrijorezi. Dar atentie la volumul fluxului, la modificarile lungimii ciclului si la durerea sau la orice sangerare care nu are un tipar, deoarece acestea pot indica probleme mai grave.

Daca ti-a placut articolul despre culoarea sangelui menstrual, iti recomandam si articolul despre Fazele ciclului menstrual.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *