Sfatul Specialistului

Cele mai bune vitamine prenatale

Pareri despre Cele mai bune vitamine prenatale

Cele mai bune vitamine prenatale sunt esentiale pentru o sarcina sanatoasa si pentru a va asigura ca atat dumneavoastra cat si copilul veti primi toti nutrientii necesari, in fiecare zi. Trebuie amintit faptul ca o vitamina prenatala nu inlocuieste o dieta echilibrata insa poate oferi un echilibru nutritional care sprijina dezvoltarea corpului si a bebelusului.

Vitaminele prenatale includ o serie de multivitamine si nutrienti care contribuie la prevenirea deficientelor nutritionale ce pot provoca diverse complicatii ale sarcinii. Din acest motiv, vitaminele prenatale sunt recomandate celor care doresc sa ramana insarcinate sau sunt deja insarcinate.

Specialistii recomanda femeilor insarcinate sau celor care doresc sa ramana insarcinate sa administreze minim 400 micrograme de acid folic in fiecare zi pentru a preveni malformatiile neurale la copil.

Desi nu exista o formula standard pentru vitaminele prenatale acestea contin, de obicei, nutrienti cheie precum fier, vitamina D, A, C, iod, colina, omega-3 DHA, vitaminele B si inclusiv acid folic. Atunci cand cumparati vitamine prenatale este important sa alegeti cele mai bune vitamine prenatale pentru nevoile dumneavoastra astfel incat sa “acoperiti” carentele existente.

Ce sunt vitaminele prenatale? Care sunt cele mai bune vitamine prenatale?

Vitaminele prenatale sunt un tip de multivitamine special formulate pentru sarcina iar majoritatea dintre acestea contin un echilibru de nutrienti cheie pentru sustinerea sanatatii gravidei si a fatului.

Ingredientele vitaminelor prenatale sustin o sarcina sanatoasa prin suplinirea carentelor si prin aportul nutrientilor importanti pentru mama si copil.

Acidul folic este cea mai importanta vitamina care trebuie administrata inca de cand planificati sa ramaneti insarcinata. Acidul folic este un tip de vitamina B de care corpul femeii insarcinate are nevoie si sustine dezvoltarea normala a fatului si de aceea este recomandata administrarea a 400 mcg de acid folic zilnic, cu cel putin 2-3 luni inainte de sarcina dar si in timpul sarcinii.

Administrarea corecta a acidului folic poate ajuta la scaderea riscului de aparitie a unor malfomatii. Pentru o stabilirea unei doze corecte de acid folic este necesar sa discutati cu medicul specialist.

Cum alegi cele mai bune vitamine prenatale?

Atunci cand sunteti in cautarea celor mai bune vitamine prenatale trebuie sa aveti in vedere cativa factori precum:

  • Continutul nutritional – acestea trebuie sa acopere toate cerintele nutritionale ale sarcinii. Daca nu stiti cu exactitate ce anume trebuie sa contina atunci rugati medicul sa va recomande cele mai bune vitamine prenatale;
  • Ingredientele – alegeti vitamine prenatale care contin ingrediente de inalta calitate, fara aditivi artificiali sau conservanti;
  • Recenziile – traim intr-o perioada in care putem avea acces rapid la informatii si putem impartasi rapid experientele/parerile noastre cu alte persoane. Cititi recenziile produselor inainte de a le cumpara. Aceste recenzii pot fi scrise de specialisti sau de catre persoanele care le-au testat deja. Stim, nu functioneaza la fel pentru toata lumea insa va puteti face o idee despre care sunt cele mai bune vitamine prenatale;

Alegeti intotdeauna vitamine prenatale care sa se potriveasca nevoilor voastre si care sa va asigure aportul necesar zilnic de vitamine si nutrienti. Pentru ca fiecare gravida are nevoi nutritionale unice, asigurati-va ca discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a alege orice tip de vitamina prenatala.

Care sunt cele mai bune vitamine prenatale?

Vitaminele prenatale sunt disponibile fara prescriptie medicala, in orice farmacie insa este recomandat sa le administrati la indicatiile medicului. Vitaminele prenatale trebuie sa va ofere toti nutrientii necesari pentru o sarcina sanatoasa. Pe langa acidul folic si fier, vitaminele prenatale trebuie sa contina si calciu + vitamina D pentru a asigura buna dezvoltare a oaselor bebelusului.

De asemenea, o vitamina prenatala buna trebuie sa contina si vitamina C, A, E, zinc, vitaminele B dar si iod. In functie de rezultatele analizelor dumneavoastra medicul va poate sugera administrarea unor doze mai mari de anumiti nutrienti.

Evitati sa luati vitamine prenatale sau multivitamine cu doze prea mari, mai mult decat aveti nevoie zilnic. Dozele mari ale anumitor vitamine (de exemplu, vitamina A) pot fi daunatoare copilului. Pentru a fi cat mai eficiente, vitaminele prenatale trebuie sa contina:

  • Acid folic – 600 mcg – acidul folic ajuta la formarea tubului neural si scade semnificativ sansele de aparitie a unor malformatii congenitale la fat;
  • Vitamina C (80-85 mg) si vitamina E (15 mg) – au rol important in productia de colagen fetal si sustin sistemul imunitar al mamei. Dozele mari de vitamina C/zi pot provoca greata, diaree sau varsaturi;
  • Vitamina D (15 mcg (600 UI)) – importanta pentru dezvoltarea oaselor fetale dar si pentru sanatatea oaselor materne.;
  • Vitamina A (750 – 770 mcg) – are rol important in formarea ochilor, urechilor, inimii fetale si a membrelor. Administrarea unor cantitati mari pe termen lung poate fi toxica. De aceea, foarte multi medici pot recomanda beta-caroten pe care corpul nostru il transforma in vitamina A;
  • Calciu 1000 mg pana la 1300 mg – ajuta la formarea oaselor si dintilor bebelusului si reduce riscul de preeclampsie la persoanele care au carente de calciu;
  • Fier 27 mg – corpul femeii insarcinate are nevoie de mai mult fier pentru a produce mai mult sange si pentru a furniza oxigenul necesar fatului;
  • Iod 220 mcg – contribuie la dezvoltarea tiroidei si creierului bebelusului. Totusi, prea mult iod in dieta poate duce la hipertiroidism atat pentru mama cat si pentru fat;
  • Zinc 11-12 mg – mineral esential pentru sustinerea sistemului imunitar.

Vitaminele prenatale trebuie sa contina si DHA, un acid gras omega-3 care ajuta la dezvoltarea corecta a creierului bebelusului, atat inainte cat si dupa nastere.

Vitaminele prenatale au efecte secundare?

In general, vitaminele prenatale sunt considerate sigure atunci cand sunt administrate in dozele recomandate. Cu toate acestea, anumite vitamine sau anumiti nutrienti poti provoca efecte secundare usoare precum:

  • Constipatie – hormonul de sarcina (progesteronul) poate cauza constipatie iar administrarea unui supliment cu fier poate accentua acest lucru. Pentru a reduce riscul de aparitie a constipatiei este indicat sa beti mai multa apa si sa adaugati fibre in dieta;
  • Greata si varsaturi – fierul din vitaminele prenatale poate provoca, in unele cazuri, greata sau varsaturi si de aceea este recomandat sa consumati alimente usor digerabile dupa ce ati luat vitamina prenatala.
  • Urina de culoare inchisa (galbena) – dozele mari de vitamina B pot da urinei o nuanta mai galbena care, de obicei, este inofensiva.

Pentru a administra corect vitaminele prenatale si pentru a lua toti nutrientii de care aveti nevoie pe timpul sarcinii este recomandat sa consultati medicul specialist care va stabili dozele in functie de necesitatile dumneavoastra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *