Afectiuni

Acneea hormonala la femei – cauze și modalități de tratament

Cum pot trata acneea hormonala?

Acneea hormonala este o afectiune legata de fluctuatiile hormonilor. Desi este comuna in timpul pubertatii, poate aparea la orice varsta, mai ales la femei, din cauza modificarilor hormonale din ciclul menstrual sau menopauza. Aproximativ 80% din populatie sufera de acnee intre varstele 11 si 30 de ani, iar 41% dintre femeile care au suferit de acnee in adolescenta continua sa aiba probleme la varsta adulta.

Cu toate acestea, acneea hormonala poate fi controlata prin utilizarea unui tratament combinat, care include medicamente sigure si eficiente, suplimente alimentare si modificari ale stilului de viata. In acest articol, vei afla despre cauzele, simptomele si cele mai bune optiuni de tratare a acneei hormonale.

Ce este acneea hormonala?

Acneea hormonala poate fi definita ca o forma de acnee legata de fluctuatiile nivelurilor de hormoni. Aparitia eruptiilor acneice (cosurilor) este cauzata de excesul anumitor hormoni care cresc productia de sebum, o substanta uleioasa esentiala pentru hidratarea pielii si a parului dar care, produsă în exces va avea efecte nedorite. Cauzele excesului/dezechilibrului hormonal care pot duce la acnee hormonala pot include:

  • pubertatea;
  • ciclul menstrual;
  • sindromul ovarelor polichistice;
  • menopauza;
  • nivelurile crescute de hormoni androgeni (hormoni masculini).

Totusi, sensibilitatea la anumiti hormoni variaza de la o persoana la alta, astfel incat cresterea nivelului hormonal care poate cauza acnee la o persoana, poate fi inofensiva pentru un alt individ cu sensibilitate mai scazuta la fluctuatiile hormonale.

Simptomele asociate cu acneea hormonală:

Simptomele acneei hormonale pot fi observate la ambele sexe, atât la bărbați, cât și la femei (fiind mai des întâlnită la femei). Acest tip de acnee se poate manifesta la nivelul feței (în special în zona inferioară), pe umeri, piept, spate și poate cauza leziuni dureroase, inflamate și roșii. Cele mai comune simptome sunt:

  • Comedoane închise (puncte negre);
  • Comedoane deschise (puncte albe);
  • Pustule (formațiuni cu puroi);
  • Papule (formațiuni solide și proeminente);
  • Leziuni chistice (formațiuni care se găsesc sub piele și care au conținut lichid);
  • Noduli.

Tratament pentru acneea hormonală:

Pentru un tratament personalizat este nevoie de o evaluare dermatologică în urma căreia se vor determina determina cauzele specifice si optiunile de tratament adecvate. Informativ, câteva opțiuni de tratament pentru acneea hormonala sunt următoarele:

  1. Peroxid de benzoil: este un agent bactericid care poate ajuta la eliminarea bacteriilor care declanseaza sau agraveaza acneea. Printre efectele secundare frecvente ale acestui compus se numara iritatia locala si decolorarea materialelor (haine sau fete de perna).
  2. Acid salicilic: poate fi obținut fara prescriptie medicala (cu o concentratie de 2%) și are proprietati liposolubile, producând astfel un peeling superficial care previne ocluzia foliculilor si formarea cosurilor.
  3. Derivați ai vitaminei A: retinoizii sunt derivati ai vitaminei A si sunt foarte eficienti in cazul acneei retentive (comedoane inchise si deschise). In general, acesti compusi pot fi recomandati tuturor pacientilor care sufera de acnee hormonala. Se recomanda aplicarea produselor care contin retinoizi pe intreaga suprafata a pielii afectate de acnee, doar seara iar in dimineata urmatoare se aplica obligatoriu SPF.
  4. Antibiotice: pot ajuta la controlul bacteriilor care traiesc pe suprafata pielii si contribuie la agravarea acneei. Eficacitatea antibioticelor este mai mare si riscul de a crea rezistenta este mai scazut atunci cand sunt utilizate in paralel cu produsele pe baza de peroxid de benzoil. Antibioticele pentru uz intern trebuie recomandate intotdeauna de medicul specialist.
  5. Contraceptive orale: pot regla nivelurile hormonilor androgeni, prevenind astfel aparitia acneei hormonale. Utilizarea acestor medicamente este recomandata atunci cand alte forme de tratament au esuat si specialistul care se ocupa de caz discuta cu pacienta despre optiunile si riscurile utilizarii contraceptivelor.
  6. Agenti anti-androgeni: aceștia au rolul de a limita sau bloca efectele hormonilor androgeni asupra glandelor care produc sebum si determina aparitia acneei.
  7. Steroizi: utilizarea steroizilor este recomandata in cazuri particulare de acnee si doar sub indrumarea/supravegherea medicului deoarece anumite tipuri de steroizi pot provoca, la randul lor, acnee si astfel nu pot fi folositi drept tratament antiacneic.

Ce remedii naturale pot fi utilizate în tratamentul acneei?

  • Tonere sau produse de curatare pe baza de ulei din arbore de ceai, care pot contribui la reducerea inflamatiei;
  • Ceaiul verde – care are proprietati antiinflamatoare;
  • Acizi alfa-hidroxilici – acestia sunt derivati din acizii care se gasesc predominant in citrice si au rol in eliminarea celulelor moarte, fapt ce curata porii si ajuta la reducerea vizuala a inflamatiei comedoanelor.
  • Limitarea consumului de alcool, produse lactate, produse cu un nivel ridicat de zahăr artificial, carne roșie și alimente procesate este esențială. Consumul de alimente bogate în vitamina C (cum ar fi citricele) și zincul (cum ar fi ouăle, fructele de mare sau nucile) poate fi de ajutor. De asemenea, poate fi utilă o alimentație bogata în fibre și surse de vitamina A și introducerea de alimente precum cerealele integrale, morcovii, fructele galbene, roșii, legumele verzi, etc.
  • Aplicarea locală de ulei din arbore de ceai poate fi benefică deoarece reduce inflamația. Da rezultate foarte bune, de obicei, în cazurile în care acnee hormonala este ușoară.

Toate aceste metode de tratament vor fi începute doar la recomandarea medicului dumneavoastră.

Este acneea hormonală contagioasă?

Nu, acneea hormonala nu este contagioasa. Ea este cauzata de dezechilibre hormonale sau de factori externi precum stresul, alimentatia sau diferite medicamente si nu poate fi transmisa prin contact direct cu o persoana afectata.

Este important sa se evite atingerea, zgarierea și mai ales ruperea/spargerea sau stoarcerea intenționată a leziunilor acneice, deoarece acest lucru poate duce la infectii secundare si la agravarea simptomelor. In cazul in care aveți probleme cu acneea este recomandat sa consultați un dermatolog care să vă recomande un tratament adecvat.

Acneea hormonala poate fi cauzata de sarcina?

Perioada sarcinii este o perioada cu multe schimbari hormonale pentru femeie iar de cele mai multe ori, apare si acneea. Aceasta poate sa dispara spre finalul sarcinii. Este important de stiut ca pe timpul sarcinii ar trebui sa evitati tratamentele antiacneice care contin acid salicilic, retinoizi topici sau izotretinoina.

Daca sunteti insarcinata si suferiti de acnee este indicat sa discutati cu medicul despre posibilele tratamente pe care le puteti aplica local pentru a reduce inflamatiile.

Acneea hormonala, fie ca apare pe timpul sarcinii sau nu, este agravata de stres, poluare, umiditate crescuta sau o dieta incorecta care contine carbohidrati rafinati si zaharuri. De asemenea, unele medicamente sau produse de ingrijire a pielii pe care le utilizati in mod regulat pot provoca acnee.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *