Sfatul Specialistului

10 Intrebari despre Fertilitate si Ciclu Menstrual

10 inrtebari despre fertilitate si ciclu menstrual

In acest articol, vom explora cele mai importante 10 intrebari despre fertilitate si ciclu menstrual.. De la durata si regularitatea ciclului menstrual la factorii care pot influenta fertilitatea, vei gasi raspunsuri clare si concise care te vor ajuta sa intelegi mai bine corpul tau si sa iei decizii informate pentru sanatatea ta reproductiva.

Asadar, haideti sa incepem aceasta calatorie catre cunoasterea mai profunda a fertilitatii si a ciclului menstrual!

Ce procent din ciclu menstrual unei femei este fertil?

Majoritatea femeilor sunt fertile numai cateva zile per ciclu. Totusi exista cativa factori de care trebuie sa se tina seama:

  • Ovulul poate supravietui maximum 24 de ore. Doua sau mai multe ovule pot fi eliberate in alte maximum 24 de ore. Astfel, in conditii de laborator, o femeie este fertila o zi sau doua. Dar spermatozoizii pot trai pana la cinci zile. Astfel, prin asocierea fertilitatii celor doi parteneri, rezulta aproximativ o saptamana de fertilitate.
  • Pentru un cuplu care incearca sa aiba un copil, faza fertila a femeii tine atat cat are lichid cervical fertil si pana la ovulatie. Asta poate insemna cateva zile sau doar una.

Care sunt sansele de a ramane insarcinata in orice ciclu dat?

Se considera ca un cuplu fertil obisnuit are circa 25% sanse de a concepe intr-un ciclu, in functie de varsta, frecventa actelor sexuale si de multi alti factori. Bineinteles, ca in cazul in care cuplurile stiu cand anume sa-si programeze actul sexual, in functie de faza cea mai fertila a femeii, aceste sanse pot spori semnificativ.

Se poate ca o femeie sa ramana insarcinata in timpul menstruatiei?

Este practic imposibil ca o femeie sa ramana insarcinata in timpul menstruatiei, dar totusi in situatii rare este posibil ca o femeie sa ramana insarcinata in urma unui act sexual in timpul menstruatiei.

Deoarece spermatozoizii pot supravietui pana la 5 zile, se poate ca un cuplu sa faca sex spre finalul menstruatiei, iar spermatozoizii sa traiasca suficient de mult pentru a fecunda un ovul cateva zile mai tarziu, daca femeia are o ovulatie foarte timpurie.

In asemenea cazuri, conceptia este probabila daca actul sexual s-a petrecut la finalul celei de-a 6-a sau celei de-a 7 zile de menstruatie.

Este la fel de posibil ca femeile care cred ca au ramas insarcinate in urma unui act sexual in timpul menstruatiei sa fi ramas, de fapt, insarcinate in urma unui act sexual care a avut loc in timpul sangerarii ovulatorii.

E adevarat ca o femeie poate ramane insarcinata oricand?

Nu, nu este adevarat. Este adevarat ca ovulatia poate varia mult de la ciclu la ciclu, dar, dupa ce a ovulat, o femeie nu mai poate ovula din nou tot restul acelui ciclu.

Se poate ca o femeie sa ramana insarcinata daca nu are menstruatie?

Da. Intrucat o femeie elibereaza un ovul cu 12-16 zile inainte de menstruatie, este posibil sa ramana insarcinata fara sa aiba, practic, menstruatie. Astfel, femeile care din cine stie ce motiv – precum extrem de putina masa corporala grasa, alaptare sau premenopauza – nu au menstruatie risca tot timpul sa ovuleze la un moment dat, deoarece starea ce sta la baza lipsei de menstruatie s-ar putea schimba, declansand eliberarea neasteptata a unui ovul.

Adevarul este ca pentru femeile care nu au menstruatie singura modalitate practica de a sti ca se apropie de momentul ovulatiei este monitorizarea ciclurilor si, mai exact, observarea schimbarii consistentei lichidului cervical.

Desigur, pentru cuplurile care isi doresc un copil, trebuie rezolvata problema ce sta la lipsa menstruatiei. Pana nu se rezolva, sansa de a avea un copil va fi foarte scazuta.

Se poate sa ai un ciclu in care sa nu ovulezi, dar sa ai totusi menstruatie?

Raspunsul imediat este: Da, oarecum. Dar un raspuns mai edificator si mai corect biologic este ca, daca nu ovulezi, poti avea doar sangerare anovulatorie. Diferenta este ca: tehnic vorbind, menstruatia este o sangerare care apare la 12-16 zile dupa eliberarea unui ovul. Prin urmare, daca nu a fost eliberat niciun ovul, atunci ceea ce urmeaza nu este tocmai o menstruatie, ci o sangerare anovulatorie.

Exista o diferenta uriasa intre un ciclu in care o femeie ovuleaza, dar nu are menstruatie, si unul in care are menstruatie, dar nu ovuleaza. In primul caz, femeia mai mult ca sigur ca este insarcinata! In cel de-al doilea caz, ea are un ciclu anovulatoriu.

Stresul poate afecta fertilitatea?

Rolul pe care il joaca stresul in ceea ce priveste fertilitatea este destul de complex. Stresul in sine nu poate impiedica conceptia. Totusi el poate intarzia ovulatia, prin suprimarea hormonilor necesari declansarii acesteia. Daca un cuplu crede in mitul ovulatiei care are loc in ziua a 14-a, poate fi impiedicata astfel aparitia sarcinii dorite prin programarea actului sexual intr-o zi nepotrivita, ceea ce atrage dupa sine cercul vicios al unei infertilitati gresit percepute, de unde rezulta si mai mult stres.

Monitorizarea ciclurilor va permite cuplului respectiv sa recapete controlul prin identificarea corecta a fazei fertile a femeii.

Cate zile pot supravietui spermatozoizii?

In general, spermatozoizii pot supravietui maximum 5 zile in acel lichid cervical fertil pe care il secreta femeia in apropiere de ovulatie. Este mult mai probabil ca spermatozoizii sa supravietuiasca maximum 3 zile si numai cateva ore intr-un lichid cervical mai putin fertil. Daca nu este prezent nici un fel de lichid cervical, spermatozoizii vor muri probabil in circa doua ore.

Cat poate supravietui un ovul uman?

Cele mai multe ovule supravietuiesc aproximativ 6-12 ore dupa ovulatie. Totusi, in scop contraceptiv, trebuie sa ai in vedere o perioada de supravietuire de 24 de ore, plus inca alte 24 de ore, in cazul unei ovulatii multiple.

Indicii despre o eventuala problema de fertilitate

Daca doresti sa ramai insarcinata si prezinti oricare dintre semnele de mai jos, trebuie sa consulti un medic, pentru a exclude orice posibila problema:

  • Lichid cervical putin sau deloc
  • Lichid cervical fertile in exces
  • Faze luteale scurte
  • Sangerare premenstruala
  • Sangerare maronie dupa menstruatie
  • Menstruatii cu flux redus
  • Cicluri neregulate insotite de regula de kilograme in plus, acnee si pilozitate excesiva

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *