Sfatul Specialistului

10 întrebări despre fertilitate și ciclu menstrual

10 inrtebari despre fertilitate si ciclu menstrual

În acest articol, vom explora cele mai importante 10 întrebări despre fertilitate și ciclu menstrual. De la durata și regularitatea ciclului menstrual la factorii care pot influența fertilitatea, vei găsi răspunsuri clare și concise care te vor ajuta să înțelegi mai bine corpul tău și să iei decizii informate pentru sănătatea ta reproductivă.

Așadar, haideți să începem această călătorie către cunoașterea mai profundă a fertilității și a ciclului menstrual!

Ce procent din ciclu menstrual al unei femei este fertil?

Majoritatea femeilor sunt fertile numai câteva zile pe ciclu. Totuși, există câțiva factori de care trebuie să se țină seama:

Ovulul poate supraviețui maximum 24 de ore. Două sau mai multe ovule pot fi eliberate în alte maximum 24 de ore. Astfel, în condiții de laborator, o femeie este fertilă o zi sau două. Dar spermatozoizii pot trăi până la cinci zile. Astfel, prin asocierea fertilității celor doi parteneri, rezultă aproximativ o săptămână de fertilitate.

Pentru un cuplu care încearcă să aibă un copil, faza fertilă a femeii ține atât cât are lichid cervical fertil și până la ovulație. Asta poate însemna câteva zile sau doar una.

Care sunt șansele de a rămâne însărcinată într-un ciclu dat?

Se consideră că un cuplu fertil obișnuit are circa 25% șanse de a concepe într-un ciclu, în funcție de vârstă, frecvența actelor sexuale și de mulți alți factori. Bineînțeles, că în cazul în care cuplurile știu când anume să-și programeze actul sexual, în funcție de faza cea mai fertilă a femeii, aceste șanse pot spori semnificativ.

Se poate ca o femeie să rămână însărcinată în timpul menstruației?

Este practic imposibil ca o femeie să rămână însărcinată în timpul menstruației, dar totuși în situații rare este posibil ca o femeie să rămână însărcinată în urma unui act sexual în timpul menstruației.

Deoarece spermatozoizii pot supraviețui până la 5 zile, se poate ca un cuplu să facă sex spre finalul menstruației, iar spermatozoizii să trăiască suficient de mult pentru a fecunda un ovul câteva zile mai târziu, dacă femeia are o ovulație foarte timpurie.

În asemenea cazuri, concepția este probabilă dacă actul sexual s-a petrecut la finalul celei de-a 6-a sau celei de-a 7-a zile de menstruație.

Este la fel de posibil ca femeile care cred că au rămas însărcinate în urma unui act sexual în timpul menstruației să fi rămas, de fapt, însărcinate în urma unui act sexual care a avut loc în timpul sângerării ovulatorii.

E adevărat că o femeie poate rămâne însărcinată oricând?

Nu, nu este adevărat. Este adevărat că ovulația poate varia mult de la ciclu la ciclu, dar, după ce a ovulat, o femeie nu mai poate ovula din nou tot restul acelui ciclu.

Se poate ca o femeie să rămână însărcinată dacă nu are menstruație?

Da. Întrucât o femeie eliberează un ovul cu 12-16 zile înainte de menstruație, este posibil să rămână însărcinată fără să aibă, practic, menstruație. Astfel, femeile care din cine știe ce motiv – precum extrem de puțină masă corporală grasă, alăptare sau premenopauză – nu au menstruație riscă tot timpul să ovuleze la un moment dat, deoarece starea ce stă la baza lipsei de menstruație s-ar putea schimba, declanșând eliberarea neașteptată a unui ovul.

Adevărul este că pentru femeile care nu au menstruație singura modalitate practică de a ști că se apropie de momentul ovulației este monitorizarea ciclurilor și, mai exact, observarea schimbării consistenței lichidului cervical.

Desigur, pentru cuplurile care își doresc un copil, trebuie rezolvată problema ce stă la lipsa menstruației. Până nu se rezolvă, șansa de a avea un copil va fi foarte scăzută.

Se poate să ai un ciclu în care să nu ovulezi, dar să ai totuși menstruație?

Răspunsul imediat este: Da, oarecum. Dar un răspuns mai edificator și mai corect biologic este că, dacă nu ovulezi, poți avea doar sângerare anovulatorie. Diferența este că: tehnic vorbind, menstruația este o sângerare care apare la 12-16 zile după eliberarea unui ovul. Prin urmare, dacă nu a fost eliberat niciun ovul, atunci ceea ce urmează nu este tocmai o menstruație, ci o sângerare anovulatorie.

Există o diferență uriașă între un ciclu în care o femeie ovulează, dar nu are menstruație, și unul în care are menstruație, dar nu ovulează. În primul caz, femeia mai mult ca sigur că este însărcinată! În cel de-al doilea caz, ea are un ciclu anovulatoriu.

Stresul poate afecta fertilitatea?

Rolul pe care îl joacă stresul în ceea ce privește fertilitatea este destul de complex. Stresul în sine nu poate împiedica concepția. Totuși, el poate întârzia ovulația, prin suprimarea hormonilor necesari declanșării acesteia. Dacă un cuplu crede în mitul ovulației care are loc în ziua a 14-a, poate fi împiedicată astfel apariția sarcinii dorite prin programarea actului sexual într-o zi nepotrivită, ceea ce atrage după sine cercul vicios al unei infertilități greșit percepute, de unde rezultă și mai mult stres.

Monitorizarea ciclurilor va permite cuplului respectiv să recapete controlul prin identificarea corectă a fazei fertile a femeii.

Câte zile pot supraviețui spermatozoizii?

În general, spermatozoizii pot supraviețui maximum 5 zile în acel lichid cervical fertil pe care îl secretă femeia în apropiere de ovulație. Este mult mai probabil ca spermatozoizii să supraviețuiască maximum 3 zile și numai câteva ore într-un lichid cervical mai puțin fertil. Dacă nu este prezent nici un fel de lichid cervical, spermatozoizii vor muri probabil în circa două ore.

Cât poate supraviețui un ovul uman?

Cele mai multe ovule supraviețuiesc aproximativ 6-12 ore după ovulație. Totuși, în scop contraceptiv, trebuie să ai în vedere o perioadă de supraviețuire de 24 de ore, plus încă alte 24 de ore, în cazul unei ovulații multiple.

Indicii despre o eventuală problemă de fertilitate

Dacă dorești să rămâi însărcinată și prezinți oricare dintre semnele de mai jos, trebuie să consulți un medic, pentru a exclude orice posibilă problemă:

  • Lichid cervical puțin sau deloc
  • Lichid cervical fertil în exces
  • Faze luteale scurte
  • Sângerare premenstruală
  • Sângerare maronie după menstruație
  • Menstruații cu flux redus
  • Cicluri neregulate însoțite de regulă de kilograme în plus, acnee și pilozitate excesivă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *